tiistaina, tammikuuta 15, 2013

Pähkinätön karpalo-omenamysli


Kaupan myslit eivät ola maistuneet minulle oikein aikoihin. Viime vuodet olen aloittanut aamuni "pyhällä puurorituaalilla". Mutta nyt tilanteeseen on ilmaantunut haastaja, nimittäin kotitekoinen mysli.

Innostuin myslintekoon Kemikaalicocktailin pähkinättömän puolukkamyslin ansiosta. Kaapista ei ihan löytynyt Nooran reseptin kaikkia aineksia, joten tein myslistä oman versioni. Hyvää tuli näinkin. Ja mikä parasta, tässä ei ole pähkinöitä, mutta kuitenkin runsaasti rapeita siemeniä. Eikä tämä tämä ole todellakaan mikään sokeripommi, kuten kaupan myslit usein ovat, vaan ihana, kuitupitoinen aamuherkku!

VANILJAINEN KARPALO-OMENAMYSLI

10 dl kaurahiutaleita
2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä (meillä 1 dl auringonkukka + 1 dl kurpitsansiemeniä)
1 dl sesaminsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta
1 dl rypsiöljyä
3 rkl hunajaa (meillä vaahterasiirappia)
1 tl vaniljajauhetta
2 dl kuivattuja karpaloita
2 dl kuivattuja omenan palasia (pehmeitä)
2 dl rusinoita

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Aloita sekoittamalla isossa kulhossa kaurahiutaleet ja siemenet keskenään. Kuumenna kattilassa öljy, hunaja ja vanilja, mutta ei kiehuvaksi asti! Kaada kuuma öljy-hunajaseos kaura-siemensekoituksen päälle ja kääntele kunnolla niin, että seos on tasaisesti öljyhunajassa.


Levitä mysliseos pellille ja paahda sitä uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia. Muista vahtia mysliä koko ajan ja välillä käännellä sitä lastalla, sillä se palaa helposti. Mysli on valmista kun se on aavistuksen paahtunut, tosin älä anna sen tummua liikaa.

Note to self: Mysliin uppoaa helposti kaikenlaiset hiutale-, lese-, siemen- ja pähkinäpussien jämät. Jätä tosin ne oikeasti vanhentuneet ja eltaantuneet suosiolla pois, koska myslisi maistuu juuri niin hyvältä, kuin mitä sen raaka-aineet ovat. Tässä kannattaa panostaa laadukkaisiin raaka-aineisiin!

P.S. Miespuolisen mielestä tämän rakenne oli turhan purumainen. Esitän eriävän mielipiteen, itse kyllä tykkäsin rakenteestakin tässä. Niinpä Miespuolinen tekee meillä seuraavan myslierän. ;)