lauantaina, joulukuuta 22, 2012

Skål på Julen!
Olen tänä vuonna liputtanut stressittömän joulun puolesta, vaikka meille on tulossa vähintäänkin puoli sukua aattona syömään. Delegointi, excel ja turhan hösäämisen tehokas unohtaminen ovat toimineet ohjenuorinani. Ja yllättävän hyvin tässä onkin menty, edes siivoamisesta en viitsi kipunoida, varsinkin kun naapurin hurtta on jouluhoitolassa meillä. :)

Myöskään juhlavan joulupöydän juomatarjoilusta ei kannata stressata. Sitäpaitsi, aiheeseen tarjolla on
"ammattiapua". Vilkaisepa vaikka tuoreinta  Viini-lehteä, eilistä Hesaria tai kysäise vaikka Alkon myyjältä' vinkkejä. Ja raaka totuushan on se, että perinteisen ja vähän modernimmankin joulupöydän antimet ovat todella haastavia viineille. Täydellisiä makupareja on vaikea löytää kaikelle sille yltäkylläisyydelle, joka yleensä on tarjolla. Etikkaiset kalat, makeat juurekset ja laatikot sekä kinkku sinappihunnulla asettavat isoja haasteita viinivalinnoille, puhumattakaan niistä kaikesta muusta makukirjosta. Niinpä itse suosinkin linjaa, että juo sitä viiniä, mistä pidät! Täydelliset makuparit voi sitten etsiä vaikka juusto- tai jälkiruokapöydästä. Palanen hyvää juustoa ja sille hartaudella valittu viinipari, se on jouluonnea se.

Tänä vuonna meillä joulunviettoa aloitellaan varmaankin glögillä, itse keitelty makuliemi sekä viherherukkamehu, valkoviini ja pieni teräste ehkä, siitä syntyy tämän joulun glögi.

Aattoillallinen alkanee samppanjalla, kuplat ja kuohut nostavat tunnelman kattoon ihan taatusti. Kuplivalla voi tarvittaessa jatkaa alkuruokiin. Valkoviinksi valikoitui tämän syksyn kiistaton hitti Kung Fu Girl Riesling hyvän hapokkuutensa ja pienen jäännössokerinsa siivittämänä. Ja valittiinhan se juuri vuoden viiniksikin! Punaviini seurasi vähän samaan syssyyn, eli Esporão Reserva 2010, joka tuli valituksi vuoden punaviiniksi. Jälkiruokapöytää sulostuttaa portviini, tämän syksyn suosikkini, Taylor's 10 Year Old Tawny Port.

Illan hämärässä saatetaan kyllä avata jokunen puteli myös tuolta oman kellarin uumenista. Pari spesiaalipulloa pitää olla aina, juuri näitä hetkiä ja rakkaita ihmisiä varten!

 Aika osuvasti nimetty portviini... Tavoitetila jouluillallisen jälkeen!