sunnuntaina, joulukuuta 16, 2012

Lämmin ruusukaalisalaatti


Olen tässä kovasti tuumaillut joulunvieton kasvisruokia. Lihapuoli on kätevästi ulkoistettu, kuten kalakin. Sokerileipuriosasto on joku ihan muu kuin minä (no okei, tein tänään koe-erän Earl Grey-maustettuja suklaatryffeleitä), joten omistaudun siis kasviksille pottulooraa ja rosollia lukuunottamatta. Ja ehkä pupumakkaralle, jos mylly ja suppilot saapuvat ajoissa.

Tuota tuumatessa ja nettiä pöyhiessä törmäsin tällaiseen lämpimään ruusukaalisalaattiin, jota päädyimme koeponnistamaan eilen iltasella ystävien kanssa. Huolimatta hieman yli menneestä ruusukaalin kyspsyysasteesta salaatti maistui kaikille, paitsi eräälle tiedostavalle, maustaan varmalle 4-vuotiaalle, joka kuulemma tykkää vaan perunasta, makaronista, makaronilaatikosta ja carbonarasta.

Mitä kasvisruokia teillä muilla on suunnitteilla joulunpyhiksi? Saa vinkata!

LÄMMIN RUUSUKAALISALAATTI


800g ruusukaaleja
pala purjon vihreää osaa (meillä noin puolikas isosta purjosta)
1dl vettä
ripaus hiutalemaista sormisuolaa
1 rkl oliiviöljyä
5 rkl hyvää majoneesia (Tee itse!)
2 rkl Dijonin sinappia (meillä puolet sitä rakeista versiota)
1murskattu valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä

Huuhtele ruusukaalit ja leikkaa niistä kannat. Tarvittaessa poista päällimmäiset lehdet. Halkaise suurimmat ruusukaalit ja jätä pienimmät kokonaisiksi. Pese ja suikaloi purjo.

Kiehauta laakeassa kasarissa 1 dl vettä ja lisää joukkoon ruusukaalit. Nosta kansi päälle. Höyrytä ruusukaaleja viitisen minuuttia, kunnes ne ovat puolikypsiä. Voit höyryttää ne myös kerroskattilassa, varo kypsentämästä liikaa!

Poista kansi ja anna kosteuden höyrystyä pois, kunnes ruusukaalit saavat myös hieman väriä. Ripottele joukkoon suolaa. Lisää purjosuikaleet ja loraus öljyä ja kääntele muutaman kerran. Nosta kasari syrjään liedeltä.

Sekoita kulhossa majoneesi, sinappi ja murskattu valkosipulinkynsi. Ohenna kastike oliiviöljyllä. Kaada lämmin ruusukaaliseos kastikkeen joukkoon ja kääntele tasaiseksi. Tarjoa lämpimänä.

Note to self: Lisäsin mukaan kourallisen paahdettuja, suolattuja kurpitsan siemeniä, sopivat mainiosti ja antoivat mukavaa purutuntumaa.