maanantaina, joulukuuta 10, 2012

Paahda paistia
Ihan vielä ei ole kinkun paistamisen aika, meillä se ei rehellisyyden nimissä koita oikein koskaan. Jos meillä haluaa jouluna syödä kinkkua, se kannattaa tuoda muassaan. Että vinkvink vaan, vaikka ei tainnut olla mikään yllätys. ;)

Joulun ruokajuonia punoesssaan voikin paistaa mehevän paahtopaistin. Miespuolinen hemmotteli minua taannoin aimo palasella tuota paahtoihanuutta. Paistista vuoltiin viipaleita vaikka mihin, parhaalta taisi maistua paahtopaistisalaatti, kera caesar-kastikkeen. Kannattaa siis todellakin ostaa kunnon kokoinen paisti (minimissään 1 kg), pienestä ei tule kuin vihaiseksi ja siitä tulee helposti kuivakin.

Ohje oli kaiveltu Pastanjauhajien arkistosta, vuodelta 2006!


"Hanki tarpeesi mukainen pala paahtopaistia. Yksi ruokailija syö koostaan riippuen kerralla 100-300 grammaa, mutta kannattaa paistaa kerralla kunnon annos. Paahtopaistinjämät on helppo myöhemmin hyödyntää niin kylmänä kuin kuumana, lisukkeena tai pääruokana.

Kun liha on hankittu (ja sen on annettu lämmetä huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia), ruskista se joka puolelta kuumalla pannulla ilman rasvaa. Mahdollisimman nopea ruskistus mahdollisimman kuumalla pannulla on paras. Paisti ehtii kyllä kypsyä uunissa. Joidenkin lähteiden ja uskomusten mukaan tämä vaihe estää "mehujen karkaamista". Niin tai näin - varmaa on, että rapeaksi paistettu kuorikerros tekee paistista myöhemmin leikattavista viipaleista kertaluokkaa herkullisempia.

Paista lihaa uunissa 125 asteessa, kunnes sisälämpötila on 65 astetta (meillä muuten 63). Ohjeellinen aika on noin tunti/paistikilo. Tärkeintä on, ettet aja paistia liian kuivaksi. Nauta on sen verran vähärasvaista, että se sitkastuu kuivuessaan. Rasvaisempaa sikaa (kuten se joulukinkku) voi huoleti paahtaa ylikypsäksi maun vain paratessa.

Kun paisti on haluamassasi lämpötilassa (tai arvioitu aika on kulunut), ota se uunista ja hiero pintaan kämmenellinen merisuolaa ja toinen koura rouhittua pippuria. Kääri maustettu paisti ensin yhteen voipaperiarkkiin ja tämän jälkeen yksitellen nippuun sanomalehden sivuja. Kokonainen sunnuntai-Hesari on takuulla liikaa. Puolikas annos maakuntalehti Kalevaa sen sijaan tuntui sopivalta määrältä. Lehdet eristävät paistia juuri sopivasti ja estävät sitä jäähtymästä vetäytymisen aikana. Anna paketin seistä pöydällä tunnista kahteen. Vaikka miten tekisi mieli alkaa viistellä siivuja, kannattaa todellakin odottaa vähintään se tunti. Vasta tässä vaiheessa liha kypsyy sisältä asti ja mehukkuus tasaantuu.

Avaa lopulta paketti ja leikkaa kerralla nautittava määrä poikkisyyhyn ohuiksi siivuiksi. Jos et syö koko paistia heti, loppuosa kannattaa säilyttää kokonaisena palasena. Yksittäiset siivut nimittäin kuivahtavat jääkaapissa nopeammin."

Atrian sivuilta löytyi muuten seuraavat sisälämpötilaehdotukset naudalle, sitten kun seuraavan kerran näitä taas muistelen...

Paisti, punertava 60
Paisti, kypsä 75
Filee, raaka 47-50
Filee, medium 55–60
Filee, kypsä 65-70