perjantaina, marraskuuta 30, 2012

Poro ja laku, otto 2



Näin joulun alla lapsille tulee mainospostin mukana mitä hillittömämpiä lelukatalogeja, joita tällainen "vake" lukee silmät ymmyrkäisinä. Että mitä kaikkea sitä on tullut omassa lapsuudessa missattua, kun ei ole ollut Brätsejä ja Zhuzhu-petsejä?

Aikuisten joulukatalogeista suosikkini on Stockan Première-lehti, jonka ruokaosio oli kerrassaan houkutteleva ja koottu kivasti idealla loistavat makuparit. En ehkä kaikista pareista ollut ihan sataprosenttisen samaa mieltä, makuasioista kun puhutaan, mutta tämä poron ja lakritsin liitto ainakin on kiintoisa. Samalla tuli kokeiltua Miespuolisen hankkimaa Lakridsin lakritsijauhetta. Good stuff, mutta lisää varovaisesti! Saa ainakin Stockalta. Ja tämä ei ollut maksettu mainos! :)

Edellisen poro ja lakukokeiluni voit lukaista täältä. Samassa postauksessa vinkkejä poron lihan paistamiseen.

Ja mitä mieltä sitten olin tästä poron ja lakun liitosta? Hyvää, mutta silti tykkään enemmän portviinikastikkeesta.


POROA JA LAKRITSIA

600 g poron ulkofilettä
0,5-
1 rkl lakritsijauhetta

2 rkl voita, 
suolaa


Laita uuni lämpenemään 130 asteeseen.
Jos poron fileessä on kalvoja, poista ne. Mausta poro suolalla ja lakritsijauheella.

Kuumenna paistinpannu ja paista voissa lihaan kaunis väri molemmin puolin.

Laita liha uuniin ja kypsennä kunnes sisälämpötila on haluamasi,  48-65°C.

Kääri folioon ja anna vetäytyä noin 5-10 minuuttia. Kannattaa olla tarkkana lämpömittarin asettelussa, että saat sen oikealle paikalle, lihan paksuimpaan osaan, keskelle.


Lakritsikastike
:

2 shalottisipulia tai 1 banaanishalotti

1 porkkana

6 herkkusientä tai kourallinen kuivattuja herkkutatteja

2 rkl sherryviinietikkaa

1 dl marsalaviiniä tai puolikuivaa madeiraa

1 l vasikanlientä

2 tl lakritsijauhetta

suolaa
, voita

Kuori ja pilko kasvikset. Anna kuivattujen tattien liota hetki vedessä.

Kuullota kasviksia kasarissa lisää viinietikka.

Lisää marsala / madeira, kun viinietikka on lähes haihtunut ja anna kiehua kasaan kunnes noin puolet on haihtunut.

Lisää lihaliemi ja keitä kasaan kunnes jäljellä on noin kolmannes.

Siivilöi kastike ja mausta suolalla ja lakritsilla. Lisää lakritsijauhetta varovasti ja maista välissä, ettei mene överiksi ja saat makusi mukaisen kastikkeen. Kiillota kastike nokareella voita.