tiistaina, marraskuuta 27, 2012

Nauris meni Intiaan



Sattuneesta sporttisesta syystä meillä ei ole viime aikoina juurikaan leivottu tai suuremmin herkuteltu. Ei edes millään superfoodeilla, vaikka olenkin ihan koukussa Cocovin Marcona-manteleihin.  Niitä ei lasketa herkuksi. Ja koska en kannata mitään pussikeittodieettejä, satsaan mieluummin terveelliseen, kepeään ja maistuvaan arkiruokaan.

Jääkaapin perukoilla möllöttävä naurispussi toimi tällä kertaa ohjenuorana ja jopas lykästi. Viime vuonna näihin aikoihin Uusi Musta järjesti juuresreseptikisan, jonka satoa tämä suorastaan mainio naurisruoka on. Kaunis kiitos Avaruusasemalle, tämä resepti tulee suoraan kyseisestä keittiöstä.


NAURIS MASALA eli SHALGAM MASALA
4:lle

2-3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
n. 700 g naurista (koosta riippuen isoja 3-4)
2 sipulia
noin 2 cm pätkä inkivääriä
5 valkosipulin kynttä tai 1 solo
2 tuoretta vihreää chiliä
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl jauhettua korianteria
0,5 tl kurkumaa
1 tlk kaltattuja (kirsikka-) tomaatteja
1,5 dl vettä
0,5 tl tummaa sokeria (meillä palmusokeri)
suolaa
kourallinen tuoreita korianterin lehtiä

Kuori nauriit ja kuutioi sopiviksi paloiksi.
Kuumenna noin ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä pannulla ja kuullota nauriskuutioita keskilämmöllä siinä kunnes ne alkavat hieman pehmetä ja saavat hieman väriä pintaansa. Tähän menee noin 10-15 minuuttia. Siirrä paistetut nauriit sivuun odottelemaan.

Valmista seuraavaksi Masala-kastike:
Hienonna sipuli ja kaada silppu pataan tai kattilaan. Lisää joukkoon nokare kookosöljyä ja kuullota kunnes sipulit ovat pehmenneet ja kullankeltaisia väriltään. Kuori inkivääri ja valkosipulin kynnet, hienonna ne ihan pieneksi silpuksi. Lisää silppu kattilaan sipuleiden sekaan, lisää joukkoon samalla myös ohuiksi viipaleiksi leikatut chilit sekä sinapinsiemenet. Kuullota, kunnes sinapinsiemenet alkavat poksahdella.

Mittaa sitten loput mausteet eli juustokumina, jauhettu korianteri ja kurkuma kattilaan. Sekoita noin puolen minuutin ajan, jotta mausteet tasaantuvat. Kaada sitten tölkillinen tomaatteja ja vesi kattilaan. Lisää myös pannulla odottaneet nausriskuutiot muiden aineiden joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi, laske lämpöä, peitä kannella ja keitä hiljaksiin kunnes nauriit ovat pehmeitä.

Säädä lopuksi maut sokerilla ja suolalla. Hienonna kourallinen tuoreita korianterin lehtiä ja lisää se curryn sekaan. Tarjoa sellaisenaan, lisäkkeenä, riisin kanssa tai vaikka roti- tai naanleivän päällä.

Note to self: Kokeile tätä joskus pienellä kookoskermalisällä.