sunnuntaina, marraskuuta 25, 2012

Pipsan Omenacrumble



Kotimaiset omenat ihastuttavat vielä kaupassa, onneksi!. Niiden vaikea on kulkea ohi, vaikka koko syksy on popsittu omenoita aika tahdilla. Samaa voisi sanoa myös puolukasta tässä taloudessa!

Ja vaikka Safkaa-kirja taitaakin olla tämän syksyn kiistaton keittokirjahitti, niin hyvältä opukselta vaikuttaa myös Pipsa Hurmerinnan Pipsan keittiössä. Sain vähän kurkisteltua opusta Katriinan blogissa, onneksi ihan reseptin muodossa! Seuraava vaihehan on kirjan hiplailu kaupassa ja lopun te ehkä jo arvaattekin...

Vaikka olenkin kroonisessa keittiötarvike- ja astiaostokiellossa, niin: hei ihan oikeasti tarvitsisin jälkkärikulhot! Edustakoon nämä naarmuiset aamupuurokulhot nyt sitten sitä blogirealismia! :)

PIPSAN OMENACRUMBLE

3½ dl vehnäjauhoja
2½ dl fariinisokeria
½ tl suolaa
200 g voita  (käytin Katriinan tapaan 2 dl jauhoja, 1 dl fariinia, ½ tl suolaa, 100g voita)
4 omenaa
1-2 dl puolukoita (mausteeksi calvadosta, kanelia tai kardemummaa)

Sekoita kuivat aineet kulhossa, Nypi voi joukkoon, kunnes taikina on hiekkamaista, mutta joukossa on vielä pieniä voipaloja. Siirrä kulho jääkaappiin odottamaan.

Pese ja pilko omenat uunivuoan pohjalle. Neljä isohkoa kotimaista riitti kuvan vuokaan. Ripottele puolukat päälle. Mausta kanelilla, kardemummalla tai tilkalla calvadosta. Minä laitoin karedemummaa, koska se on niiiin hyvää!

Ota taikina jääkaapista ja ripottele se hedelmien ja marjojen päälle. Painele taikinaa vähän omenien väleihinkin.

Paista systeemiä 175-asteisessa uunissa reilut puoli tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoile paksun vaniljakastikkeen tai vaniljajätskin kanssa.

Note to self: Murutaikinan määrän voi tuplata juhlan kunniaksi. Normilauantain lounaalla voidaan vetää vähän sniidummalla voimäärällä alkuepräisen reseptin tapaan.