tiistaina, marraskuuta 13, 2012

Perusasioiden äärellä: kaalipataArkiseen lounasboksiin tarvitaan jotain maittavaa ja mieluusti terveellistäkin ruokaa. Varsinkin, jos on jo puoliksi lupautunut osallistumaan ensi keväänä puolimaratonille. Ja kun juoksemaan ollaan nyt sitten menossa jo peräti toisen kerran, olisi pieni henkinen pakko asettaa jotain tavoitetta. Siis muutakin, kuin vain läpiselviäminen. Tavoite = parempi aika = enemmän parempaa reeniä ja mieluusti vähemmän pehmeä olemus. Näin ollen terveeellisen lounaan lisäksi pitäisi herkutella harkitummin ja syödä terveellinen illallinenkin.

Tästä intoutuneena tein ison padallisen kaalia ja jauhelihaa, ammattikielellä kaalipataa. Asiantuntijan vinkit luurasin Polkkapossulta ja padan sisällön mittasuhteita Martoilta, hyvä pata tästä tulikin.

Nopea kertaus Polkkiksen neuvoista:

Jauheliha, lammas on kuulemma parasta, meillä tuli hyvää ihan naudan paistijauhelihallakin. Jauhelihan voi paistovaiheessa maustaa dijonilla.

Riisin voi korvata ohralla tai jättää vaikka kokonaan poiskin. Sen funktio on koota padan makuosasia yhteen ja toki se tuo pehmoista suutuntumaakin.

Mausteet, meiramia täytyy olla padassa, ihan ehdottomasti. Meillä mukaan kuuluu myös maustepippuri. Polkkis suosittelee kokeilemaan myös jauhettua neilikkaa.

Liemi, sen pitää olla kunnollista, toki kuutiostakin valmistettu käy ja sekin voi olla kunnollista. Mutta makua pitää olla. Määrällisesti liemi saa melkein peittää muut ainekset, siis melkein.

Hapot, Polkkapossu suosittelee lorauttamaan mukaan hieman väkiviinaetikkaa. Kokeilin valkoviinietikkaa, kävi sekin. Tällä haetaan makujen harmoniaa, makeus, suolaisuus, hapokkuus, karvaus, umami.

Makeus, loraus tummaa siirappia on oleellinen osa niin kaalikääryleitä, laatikkoa kuin pataakin. Olin epäortodoksinen ja jätin sen nyt lisäämättä. Aika uskaliasta!

Aika. Hauduta kaalipataa hartaudella. Meillä pata muhi liedellä kannen alla puolisentoista tuntia.

Avec. Puolukkasurvos- tai hillo. Minulle mieluusti survos, vain vähän sokeria.


MUHEVA JA MAUKAS KAALIPATA

1 kg kaalia suikaloituna
3 porkkanaa
2 sipulia
öljyä tai voita
600 g jauhelihaa
(tai 400 g jauhelihaa ja 1/2 dl riisiä / ohraa)
2-3 dl lihalientä tai vettä
2 rkl siirappia
mustapippuria myllystä
meiramia
muutama maustepippuri, murskaa morttelissa
loraus etikkaa
suolaa


Kaiva esille suuri kattila tai pata. Meillä oli käytössä melkein 5 L  kokoinen emaloitu valurautapata.

Silppua sipuli ja kaali, kuori ja leikkaa porkkana lanteiksi.


Kuullota sipuli padassa, lisää mukaan kaali. Kun kaali alkaa pehmetä, lisää mukaan porkkanat. Lisää mukaan lihaliemi tai vesi. Jos käytät riisiä, lisää ne mukaan tässä vaiheessa.

Ruskista jauheliha erillisellä pannulla. Mausta halutessasi dijonilla. Lisää mukaan pataan.
Lisää pataan mausteet, etikka ja siirappi Tarkista nesteen määrä.

Anna padan muhia liedellä ainakin tunnin, puolentoista verran. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa.

Tarjoa kaalipata puolukkasurvoksen ja ruisleivän kanssa.

Note to self: Kaalipata kuului suurin kouluaikaisiin inhokkeihin. Haalessa, mauttomassa vesi-öljylillussa uiskenteli kaalia ja jauhelihaa. Erityisestu lukiossa tätä harrastettiin taajaan, syvät olivat lamavuodet Tampereella silloin. Jos jaat tämän ruokatrauman, kokeile tätä, niinlöydät kaalipadan aivan uudelleen!