sunnuntaina, marraskuuta 11, 2012

Donnan manteli-päärynäkakku



Olen tänä syksynä koukuttunut Aussien Master Cheffiin. Vielä en ole ryhtynyt kokeilemaan Lamingtoneja tai Chicko Rollseja, mutta miksei, miksei joskus... Sarjassa vierailee tuomaroimassa aina välillä Donna Hay, jonka aviisi meillekin tulee. Donna on vähän jännä täti, mutta aviisi on kaunis ja kuvat houkuttelevat kokkailemaan. Siitä huolimatta kunnon ruokabloggarina en toki bongannut tätä reseptiä lehdestä, vaan Kokkeillaan-blogista.

Alunperin kakku on tehty omenoista ja manteleiden sijalla on pekaanipähkinöitä. Yhtä kaikki mehevää tästä tuli manteleilla ja päärynöilläkin. Onneksi tätä on vielä puolikas pakastimessa odottelemassa.

DONNA HAYN KANELINEN MANTELI-PÄÄRYNÄKAKKU

Taikina:
185 g voita
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
225 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
120 g ranskankermaa (meillä smetanaa)
60 g rouhittuja pekaanipähkinöitä (meillä manteleita)

Päälle:
2-4 päärynää tai omenaa (riippuu omenoiden koosta ja vuoan koosta, montako menee; meillä meni 3 pienehköä  affenanmaalaista päärynää)
2 tl sokeria
2 tl kanelia

Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon munat yksi kerrallaan ja joka välissä vatkaten. Lisää seuraavaksi jauhoja (joihin on sekoitettu leivinjauhe) ja ranskankermaa / smetanaa vuorotellen ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi pekaani/mantelipähkinärouhe ja sekoita kunnolla.

Kaada taikina 20 - 22 cm:n pyöreään vuokaan (johon voit halutessasi vuorata leivinpaperilla) ja tasoittele pintaa. Minä laitoin suorakaiteenmuotoiseen leipävuokaan. Suosittelen kyllä pyöreää vuokaa, saa aseteltua enemmän päärynöitä tai omppuja siihen pinnalle. Voit painella taikinaan omenanpuolikkaiden mentäviä kuoppia, jos haluat. Minä en tätä tehnyt vaan painelin vain omenanpuolikkaita vähän syvemmälle.

Nauti paksu viipale kakkua kynttilän valossa höyryävän teekupillisen seurana. Donnankin mielestä päärynä ja manteli muuten ovat ihan käypä yhdistelmä. Tai ainakin reseptissä löytyy.