maanantaina, marraskuuta 05, 2012

Paahdetut, mausteiset mantelit ja pähkinät

 


 Kivistössä puhuttiin viime viikolla rapeaa asiaa aperitiiveista. Meillä aperoidaan aika usein, kun syödään vähän isommalla porukalla. Ihan kahdestaan maanantai-iltaisin tulee harvemmin heräteltyä tuokahalua aperitiivilla. Vaikka kyllä se saattaisi nostaa kaalipata-illallisenkin ihan uudelle tasolle. :)

Viikonlopun vieraat saivat aperoidensa kavereiksi paahdettuja ja maustettuja pähkinöitä ja manteleita. Nämä olivat melkoinen hitti, joka versio. Aikamoisen koukuttavia. Unohda siis ensi viikonloppuna sipsit kauppaan ja paahda pähkinöitä.

Resepti kulkeutui KokkiPottilan kautta Chez Jasulta.

Meillä aperolasiin päätyy aika usein kuohuviini tai samppanja. 
Tämä Ameriikan ihme ei ollut kummoinen, mutta hyvin jäähdytetynä ihan kelpo apero.


 
PAAHDETUT  MAUSTEISET MANTELIT JA PÄHKINÄT

200g erilaisia pähkinöitä ja manteleita sekoituksena
1 tl suolaa
½-1 tl chilipaprikajauhetta (esim. Espelette)
1 tl sokeria
1/2 tl savupaprikajauhetta
1 rkl oliiviöljyä / rypsiöljyä

Levitä pähkinät ja mantelit leivinpaperille ja paahda 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Ole tarkkana, etteivät ne pääse palamaan.
Sekoita tällä välin paahtuessa suola, chilijauhe, savupaprika ja sokeri, hienonna tarvittaessa huhmareessa.
Kumoa paahtuneet mantelit kulhoon, lorauta joukkoon öljyä ja sekoita. Lisää mausteet samalla sekoittaen, jotta mausteet levittyvät tasaisesti.

Kaada mantelit takaisin leivinpaperille ja paahda vielä minuutti tai kaksi. Jäähdytä ja napostele aperon kaverina.

Note to self: Kiertoilmassa paistolämpötila meidän uunissa 160 astetta. Chilin määrä riippuu paljoti käytetystä lajista ja sen tulisuudesta. Lisää varovasti, jos epäilyttää. Savuvpaprikan tilalle voi laittaa myös yrttisen version, kuten Unelias-Anna oli tehnyt. Laita silloin ehdottomasti sokerin sijasta 1 rkl hunajaa!

 Kurpitsojen aikaan kannattaa hyödyntää kurpitsansiemenet tähän puuhaan. 
 irrottelu edellyttää tosin hieman siivoamista, pesemistä ja pitkää pinnaa.