keskiviikkona, syyskuuta 05, 2012

Yrttinen kukkakaalisalaattiVihanneslaarien kaaliosastolla on menossa par'aikaa aikamoinen väri- ja valikoimailoittelu. En voinut vastustaa hehkeää tummanviolettia kukkakaalia, enkä sitä kaunista kermanvalkoistakaan. Lisäksi halusin vielä ihanan syvänvihreän savoijinkaalin, mutta siitä tuonnempana. Ensin syötiin kukkakaalit.

Samanlaiseen violettiin kaunokaiseen oli tarttunut myös Keittiökameleonttia-blogin Outi ja tehnyt siitä kivan salaatin Safkaa-kirjan ohjetta seuraillen. Ei muuta kuin minä kans! Lienee elämäni toinen "virallinen" raw food-kokeilu ja tässäkin jouduin turvautumaan vähemmän raakaan sinappiin, koska meillä ei ollut tuota raw-vaihtoehtoa. Mutta hei, kovasti yritin. Ja tästä tuli tsiljoona kertaa parempaa kuin niistä raakasuklaista. Sen verran oli hyvää, että kulho tyhjeni illan aikana tehokkaasti.

Raakaruuasta vielä sen verran, että usein sitä kypsentää kasviksiakin vain tottumuksesta. Salaatti oli oikein mainio näin, miksi ihmeessä olisin alkanut näitä kukkakaaleja keittelemään tai edes höyryttämään? Välillä on hyvä rikkoa kaavaa ja katsella ulos sieltä omasta pienestä boksistaan!

KUKKAKAALISALAATTI
(4-6:lle lisukkeeksi)

2 pientä napakkaa kukkakaalia
(liotukseen: vettä, 1/2 tl ruususuolaa, 1/2 sitruunan mehu)
kourallinen silputtua lehtipersiljaa
kourallinen silputtua basilikaa
1 iso valkosipulinkynsi (meillä puolikas solo)
1 sitruunan mehu
1 tl juoksevaa hunajaa
1/4 tl sinappijauhetta (meillä 1/2 tl dijon-sinappia)
1/2 tl ruususuolaa
kunnon rouhaisut mustapippuria
1 dl laadukasta oliiviöljyä
kourallinen kapriksia (mieluiten suolaan säilöttyjä, liotettuna ja kunnolla valutettuna)

Irrota kukkiksen nuput ja laita ne likoamaan suolalla ja sitruunalla maustettuun veteen useammaksi tunniksi. Jos et halua liotella, pese kylmällä vedellä ja valuta kunnolla kuivaksi.

Valmista kastike: Vatkaa kulhossa murskattu valkosipulinkynsi ja muut kastikkeen ainekset kapriksia lukuunottamatta. Valuta kukkakaalit kuiviksi ja sekoita kastikkeen kanssa. Lisää lopuksi kaprikset ja pyöräytä sekaisin.

Ja muuten, salaatin voi valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoamista ja antaa makujen tekeytyä rauhassa jääkaapissa.