tiistaina, syyskuuta 04, 2012

Paprikajuhlaa eli peperonata



Tomaattisesongin lisäksi kaupoissa on ollut mukavasti saatavilla myös kotimaista paprikaa. Kilohinta on hiukan huimannut päätä, 6,90e, mutta toisaalta, olkoon! Kotimainen paprikasesonki on sen verran lyhyt, jotta muutamilla paprikaostoksilla ei vielä taida konkurssia tässä huushollissa tulla.

Tunnustaudun paprikafaniksi ja erityisesti, jos se on grillattua, paahdettua tai haudutettua. Siksipä suuresti ihmettelen, miten minulta on mennyt täysin ohi tällainen italialaisen keittiön ihanuus. Onneksi on kanssabloggarit jotka pitävät minutkin paprikakartalla. Kiitos reseptistä ja innoituksesta Pastanjauhajille.


PEPERONATA eli HAUDUTEUTU PAPRIKAT

Reilu loraus eli 0,8 dl oliiviöljyä
4 paprikaa (punaista, keltaista, vihreää ja oranssia), kanta ja siemenet poistettuina ja viipaloituina
4 valkosipulinkynttä, ohuina viipaleina tai 1 solo valkosipuli
1 sipuli viipaleina
1,2 dl vettä
Suolaa ja mustapippuria myllystä (maun mukaan)
Timjamin ja rosmariinin oksia tai vastaavasti kuivattua
3 rkl punaviinietikkaa
Päälle: Tuoretta lehtipersiljaa ja basilikaa silppuna

Kuumenna öljy pannulla. Lisää valkosipuli ja sipuli ja paista hetki. Lisää paprikat ja paista vielä toinen tovi. Lisää vesi ja mausta suolalla ja pippurilla sekä yrteillä. Hauduttele osin peitettynä ja silloin tällöin sekoittaen, kunnes paprikat ovat pehmeitä, noin tunnin ajan. Sekoita etikka. Ropsuttele päälle lehtipersilja- ja basilikasilppua. Tarjoile.

Ja kuten Rosmariinikin totesi, niin peperonata on erinomainen lisuke lihalle.  Meillä lihan virkaa toimitti herkullinen, kokonaisena paistettu naudan sisäfile. Ensin lihaan otettiin pinnat grillillä ja siveltiin hieman barbeque- sossilla. Loppukypsennys uunissa 120 asteessa, kunnes fileen sisälämpötila oli 55 astetta. Liha folioon ja lepo noin 10 minuuttia. Viipaloi, tarjoile ja nauti. Myös vieraiden ihastuneista huokailuista.


Note to self: Tokaan satsiin lisäsin myös kourallisen kirsikkatomaatteja. Sopivat sekaan paremmin kuin hyvin.