lauantaina, syyskuuta 08, 2012

Rommilla maustettu ranskalainen omenakakku



Omenakausi alkaa olla parhaimmillaan. Jotenkin se pääsi yllättämään minut tänä vuonna. Siihen ne vain ilmestyivät, ihanat punaposkiset omenat Kesäparatiisin puista. Aika selkeä syksyn merkki, pakko myöntää.

Ruokabloggaamiseen liittyy hauska ilmiö, nimittäin se, että hakee jatkuvasti uusia tapoja ja ideoita toteuttaa asioita keittiössä. Tiettyjä vakiojuttuja toki tulee aina tehtyä, mutta silti koko ajan on tutka päällä, että miten tähän saisi jotain mielenkiintoista twistiä. Niinkuin nyt esimerkiksi omenapiirakkaan.

Pastanjauhajat taisivat jossain vaiheessa linkata tähän reseptiin, joka on peräisin David Lebovizin blogin kautta Dorie Greenspanin kirjasta Around my French Table. Simppeli respeti, jonka juju on rommissa. Jos et halua käyttää rommia, niin siinä tapauksessa vähintäänkin tuplaa vaniljan määrä. Tai korvaa se vaikka tonkapavulla.




RANSKALAINEN OMENAKAKKU

110 g vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
4 isoa omenaa (meillä 6-7 pientä, sekoitus eri lajikkeita)
2 isoa kananmunaa, huoneenlämpöisinä
150 g sokeria
3 rkl tummaa rommia
1/2 tl vanijauutetta
115 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä

Voitele halkaisijaltaan 23 cm (irtopohja)vuoka runsaalla voilla. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola.

Kuori omenat ja poista kodat. Leikkaa noin 3 cm kuutioiksi. Jätin omani kuorimatta, eipä haitannut!

Vaahdota kananmunat isossa kulhossa kuohkeaksi, lisää joukkoon sokeri. Lisää seokseen myös rommi ja vanilja. Sen jälkeen lisää mukaan puolet vehnäjauhoseoksesta  ja puolet voisulasta. Sekoita. Lisää loput jauhot ja voisula.

Sekoita varovaisesti joukkoon vielä omenakuutiot. Kääntele ne kunnolla taikinaan. Kaada seos kakkuvuokaan ja tasoita pinta nuolijalla.

Paista kakkua uunin keskitasolla 50-60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä keskeltä tikulla tai veitsellä. Kakku on kypsä, kun tikkuun tai veitseen ei jää taikinaa. Anna kakun jäähtyä viitisen minuuttia ja irrota se sitten vuoasta.

Tarjoa kakku ranskankerman tai vaniljajäätelön kanssa.

Note to self: Tämä kakku on helppo muuntaa maidottomaksi. Gluteenitonta versiota voisi kokeilla myös, runsas omenamäärä pitää kakun helposti mehevänä.