perjantaina, syyskuuta 21, 2012

Voita, sokeria, suolaa ja tattaria = kakku

 

Mikään,  missä on rutkasti voita, sokeria, suolaa ja tujaus rommia ei kai voi olla kovin pahaa. Tattarijauhojen kohdalla aloin jo empimään, vaikka pidänhän tattarista blineissäkin. Olen vain joskus nuorempana "syönyt itseni ulos" tattaripuurosta, joten siitä lievä skeptisyyteeni.

Rakas himapatisseerini Miespuolinen halusi ehdottomasti kokeilla Eevan julkaisemaa bretagnelaista voi-tattarikakku. Sitä kokeiltiinkin sitten oikein kaksi kertaa, koska ensimmäinen versio koki saman kohtalon kuin taannoiset kriisi-ruuneperini. Kakku ei halunnut millään paistua kypsäksi, ei irronnut vuuastaan ja lopuksi romahti vielä keskeltä. Mutta ei hätää, siitähän olisi voinut tehdä vaikka perunaleivoksia tai cake popseja. Mutta kun se kakku vaan katosi jotenkin mystisesti jääkaapista.

Koska: minä jäin tähän kakkuun ihan koukkuun. Sekä siihen alipaistettuun, että torstaina tehtyyn versio kakkoseen. Joka levättyään yön yli jääkaapissa maistui ihan taivaalliselta aamukahvin kera!
 
BRETAGNELAINEN VOI-TATTARIKAKKU

2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl suolankukkaa (meillä vaniljalla maustettu versio)
1/4 tl jauhettua kanelia
240 g voita
2 1/2 dl sokeria
4 munankeltuaista
1 kananmuna
1 tl vaniljauutetta (3/4 tl vaniljajauhetta)
2 rkl tummaa rommia
 
Voiteluun:
1 munankeltuainen
tilkka maitoa

Kuutioi voi ja anna sen pehmetä huoneenlämmössä hyvä tovi.

Voitele kakkuvuoka (voit käyttää pyöreää irtopohjavuokaa tai leipävuokaa). Huom. vuuan koko ja syvyys vaikuttavat kakun paistoaikaan!

Sekoita jauhot, 1/2 tl suolankukkaa sekä kaneli keskenään.

Vatkaa pehmennyt voi kuohkeaksi käsin tai mieluiten sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Lisää sokeri ja vatkaa pehmeäksi.

Yhdistä keskenään munankeltuaiset ja kokonainen muna, vanilja ja rommi. Vatkaa rakenne haarukalla rikki. Lisää kananmunaseos ohuena nauhana voi-sokeriseokseen koko ajan vatkaten. Voit vatkata isolla nopeudella, jotta saat seokseen mahdollisimman paljon ilmaa.

Lisää kuivat aineet märkiin ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Vältä turhaa sekoittamista.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta lastalla.

Sekoita keskenään keltuainen ja tilkka maitoa ja voitele kakun pinta pullasudilla. Vedä kakun pintaan haarukalla kolme vinottaista vetoa ja sen jälkeen niiden kanssa ristiin toiset kolme vinottaista vetoa niin, että saat ristikuvion. Ripottele päälle jäljelle jäänyt suolankukka (vajaa puoli teelusikallista).

Paista 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia ja anna jäähtyä ennen kumoamista.


Note to self: Kuva on otettu siitä alipaistuneesta versiosta. Kakun kypsyyttö oli vähän hankala testata tikulla: rasvainen taikina ei kertonut tottuutta kakun pohjan kypsyydestä. Jos uunissasi on kiertoilma+alalämpötoiminto ja käytät syvähköä vuokaa, niin käytä em. paisto-ohjelmaa.