maanantaina, syyskuuta 24, 2012

Pizzaa ja punkkua Synkeän syksyiset ja koleat syysillat vaativat ehdottomasti pizzaa. Ja punkkua!

Resepti on peräisin Pastanjauhajilta. Blogista, joka on suomalaisten ruokablogien isä ja äiti. Ensimmäinen, johon minä jäin koukkuun. Seitsemän vuoden jauhanta on kerrassaan hieno suoritus. :)

Ja kuten jauhajatkin toteavat: "Tämä on siitä erikoinen taikinaresepti, että kun tarkasti mittaa, ainemäärät ovat täsmälleen kohdallaan aina. Tavallisesti taikinoita saa aina säätää lisäämällä nestettä tai jauhoja, mutta tämän voi tehdä suunnilleen sokkona kulhoon ja homma pelaa aina." Amen, niin toimii!

Punkusta sitten sananen tuonnempana. Mutta voi pizzan huuhtaista alas oluenkin kera. Tai colajuoman. Ai niin, ja muista laittaa kynttilät palamaan. Eipä tunnu enää syyskoleus kamalalta!PIZZAPOHJA PASTANJAUHAJIEN TAPAAN
(2 "pizzeriakokoista" pizzaa tai 4 pienempää)

350 g vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 1/4 dl lämmintä vettä

Laita jauhot, kuivahiiva ja suola kulhoon ja sekoita. Yleiskone taikinakoukulla on kätevä, mutta käsipelillä ja puuhaarukallakin pärjää. Sekoita öljy ja lämmin vesi (kuivahiivalle vesi saa olla reilusti kädenlämpöistä) ja lisää neste vähitellen taikinaan niin, että siitä tulee tasainen ja pehmeä ja se irtoaa käsistä vaivatessa. Pizzataikinaa kannattaa möyhiä huolella, jotta siihen syntyy hyvä sitko eikä taikina repeile lätyksi kaaviloitaessa. Käytännössä tämä tarkoittaa vähintään 5 minuutin ajoa yleiskoneella tai 10 minuuttia käsin.

Laita vaivattu taikina nousemaan liinalla peitettyyn kulhoon lämpimään paikkaan. Tunnissa taikina nousee yleensä hyvin, vähintään kaksinkertaiseksi. Minä laitoin taikinan uuniin nousemaan, 40 astetta.

Vaivaa noussutta taikinaa vielä hetki käsin. Puristele ilmakuplat pois ja veivaa muutenkin voimalla. Taikinan koko pienenee tässä vaiheessa huomattavasti. Jaa taikina kahteen tai neljään osaan, tavoittelemiesi pizzojen koosta riippuen. Jotkut pitävät "pizzeriakokoisista" isoista annoksista. Omasta mielestäni hieman pienempiä on kotioloissa helpompi käsitellä.

Kaulitse ja venyttele (tai heittele!) taikinapala ohueksi (muutamia millejä on hyvä - joka tapauksessa alle puoli senttiä). Levitä päälle ohuelti *)tomaattikastike ja haluamasi täytteet. Tällä kertaa meillä tehtiin Salsiccia-sipuli-suppilovahveropizzaa. Päälle ropautettiin vielä ihan hiven kuivattua rosmariinia. Juustona meillä oli tällä kertaa Gruyere. Ihanan moniulotteinen maku, sopi syksyisiin makuihin.


Paista pizzat yksi kerrallaan kuumassa uunissa. Leivinuuni on ison kiviarinansa kanssa paras, jos sellaisen sattuu omistamaan.

Meidän sähköuunissamme pizza paistuu noin seitsemässä minuutissa, ohjelmana kiertoilma+alalämpö, nupit kaakossa eli vissiin 245 astetta. Oikea aika löytyy kokeilemalla ja tarkkailemalla ensimmäisen pizzan pohjaa paistamisen aikana. Optimaalisesti paistuneen pizzan pohja on rapea ja napakka (muttei liian mustunut) ja päällyksen juusto sulanut ja hieman ruskettunut (muttei kuivahtanut tai palanut).*) Se tomaattikastike kantsii sitten keitellä itse. On vaivan väärti, ehdottomasti!