keskiviikkona, syyskuuta 26, 2012

Rapeaa mantelimurua ja päärynöitä


 Kun terassilla on iso kassillinen omenoita ja päärynöitä, on jossain vaiheessa alkaa pakkotoimintaan, Muuten kassin sisältö alkaa kävelemään terassinovesta sisälle.

Ompuista keitin hillon, jonka maustoin mintunoksilla. Tulipas kuulkaa raikasta hilloa!

Kesäparatiisin pienen Aune-päärynäpuun hedelmät päätyivät sitten paistokseen, joka oli jotenkin harvinaisen simppeli ja maistuva. Lisäksi olen tehnyt itselläni ihmiskokeita. Pystyn siis nykyisin syömään mantelia, pienissä määrin. Jes!

Taikinamuruun luurasin reseptiä Herkkukirpulta, tosin muuntelin sitä hieman.



RAPEA MANTELINEN PÄÄRYNÄPAISTOS
iso vuoallinen, 4-6:lle

n. 14 kiinteää pikkuruista kotimaista päärynää
35 g voita nokareina
4 rkl tummaa sokeria
sitruunamehua
tonkapapua hienona raasteena

Taikinamuru:

100 g voita
1/2 dl sokeria
1,5 dl mantelirouhetta
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Pese ja lohko päärynät, poista siemenkodat ja lado isoon uunivuokaan. Ripsauta päälle sitruunamehua, raastettua tonkapapua (varovasti, on aika voimakkaan makuista!), sokeria ja voinokareet. Paista lohkoja uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja voi ja sokeri ovat sulaneet.

Sulata sillä välin voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää lopuksi joukkoon voisula. Levittele seos esipaistettujen päärynöiden päälle. Paista vielä lisää noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

Tarjoile paistos lämpimänä tai haaleana jätskin tai vaniljakastikkeen kanssa. Paistos sopii myös vaniljalla ja sitruunalla maustetun ranskankerman keralle.



P.S. Pakko jakaa tämä asia: Pyrolyysiuuni on parasta heti tiskikoneen ja induktiolieden jälkeen, mitä meidän keittiöstä löytyy. Todella, todella likainen uuni puhdistui ilman tuskaa, hikeä ja jynssäystä. Olisi melkein pitänyt ottaa ennen ja jälkeen-kuvat. Jos siis lieden ja uunin uusiminen on ajankohtaista, niin suosittelen, oikein lämpimästi….