lauantaina, syyskuuta 29, 2012

Keikahtanut puolukkakakku


Joskus kun oikein yrittää täydellistä lopputulosta, ei vaan mitenkään ja millään saavuta haluamaansa. Tämä pätee sangen usein leipomishommiin. Päässä on makuvisio ja välillä näköisvisiokin jostain jutusta. Lähdet toteuttamaan visiotasi, yhdistelet reseptejä ja virittelet niitä parhaasi mukaan. Ja silti, lopputulos ei välttämättä ole ensiyrittämällä täydellinen, läheskään.

Joku voisi sanoa, että turhauttavaa. Mutta toisaalta, siinä taitaa kuitenkin piillä homman juju ja aiheen kauneus. Vain tekemällä oppii ja täydellistä tulee aikas harvoin jos koskaan.

Näistä mauista minulla oli ajatus. Kirpeä puolukka, karamellinen sokeri, eksoottinen kookos. Ja ripaus mausteita. Ohjetta otetttu Hesarista ja Martoista. Ei ollut täydellinen, vielä. Mutta hyvää. Siskoni kommentoi kakun makua jotenkin epäilyttävän terveelliseksi.. Mutta söi silti ainakin kaksi palaa.

KOOKOKSINEN PUOLUKKAKEIKAUS

Vuokaan:
35 g maidotonta margariinia
1 dl fariinisokeria
0,75 dl kookoshiutaleita

3 dl pakastepuolukoita
2 tl perunajauhoja

Taikina:
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl kookosmaitoa tai meillä tällä kertaa omenasiideriä
0,5 dl öljyä
1/2 tl vaniljajauhetta
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa
1 tl kanelia
0,5 dl kaurahiutaleita
0,75 dl kookoshiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kookosjauhoja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Voitele halkaisijaltaan 20 sentin uunivuoka. Levitä margariini ohuelti vuoan reunoille ja nokareina pohjalle. Ripottele vuokaan fariinisokeri. Laita 200-asteiseen uuniin kymmeneksi minuutiksi, kunnes sokeri ja rasva ovat sulaneet. Valmista sillä aikaa taikina.

Sekoita munat ja sokeri puuhaarukalla kulhossa. Lisää öljy ja kookosmaito tai muu neste. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään eli mausteet, jauhot, leivinjauhe sekä ja kaura- ja kookoshiutaleet. Kaada kuivat aineet munaseokseen ja sekoita vain sen verran, että ainekset menevät tasaisesti sekaisin.

Levitä puolukat uunivuokaan rasva-fariinisokeriseoksen päälle. Jos käytät pakastepuolukoita, ripottele puolukoiden sekaan pari teelusikallista perunajauhoja. Jos perunajauhosi ovat kokkareisia, sihtaa ne!

Kaada taikina puolukoiden päälle ja paista uunissa 20-25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja kakku irtoaa hieman reunoilta. Anna kakun levähtää viisi minuuttia vuoassa ja kumoa se sitten tarjolle.

Keikauskakku haluaa tulla tarjoilluksi paksun vaniljakastikkeen tai kermaisen vaniljajätskin seurassa.

Note to self: Älä käytä irotpohjavuokaa. Se falskaa rasvaa, aina. Joudut pesemään uunin tai pyrottamaan. Ja miten ihmeessä sen sokerin ja rasvan saa asettumaan jotensakin tasaisesti?