sunnuntaina, heinäkuuta 01, 2012

Ravistettava, omskakas: Hölskytysretiisit


Aikaisilla puutarhureilla on jo varmaan ensimmäinen oma retiisisato korjattu. Meillä ollaan hiukka myöhäsemmässä junassa, mutta onneksi on torit ja kauppahallit, ja saa kotimaisia retiisejä toisinaan ihan tavan ruokakaupoistakin.

Tämä on ihan loistava tapa masutaa retiisejä, jos eivät ihan sellaisenaan maistu. Ohje jäi mieleen viime kesältä Sillä Sipulista, jonne se oli bongaantunut jostakin lehdestä. Loisto-ohje, jota voi varioida mielensä mukaan vaikka yrteillä. Ja määräähän voi kasvattaa, jos sattuu olemaan isompi nippu retiisejä.

Meidän kasvimaalta on jo poimittu ekat salaatit, pinaatit ja kasvihuoneesta ekat kurkut. Yrttejä on jo toki tullut hyvän aikaa. Juhlaa!


HÖLSKYTYSRETIISIT

125 g retiisejä
0,25 dl vettä
1 korkillinen (hunaja)väkiviinaetikkaa
0,1 dl sokeria
0,4 tl suolaa

Leikkaa pestyt retiisit ohuenoheuiksi esimerkiksi mandoliinilla. Tai sitten vaan yritätä leikata mahdollisimman ohutta lastua veitsellä, kuten minä tein. Kumoa viipaleet suljettavaan purkkiin.

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kaada retiisien päälle. Sulje purkin kansi tiiviisti ja ravistele eli hölskytä. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Jos haluat retiiseistäsi ruusuisenoloisia, anna niiden muhia rasiassa  jääkaapissa tovi tai päiväkin. Rasiasta tulvahtaa muuten aikamoiset odöörit, kun sen avaa. Retiisissä on vähän samanlainen tuoksu kuin lantussa ja kaalissa. Älä pelästy, kuuluu asiaan.

Hölskyretiisit sopivat niin leivän päälle, burgerin väliin, lihan tai kalan lisukkeeksi, salaattiin tai ihan minne vain. Kokeile!