torstaina, kesäkuuta 28, 2012

Suupielet ja sormet tahmassa: Ribsit
Ribsit ja coleslaw taitavat olla tämän kesän blogihittejä eikä suotta. Mahtiherkkuja molemmat.

Meilläkin ribsit sulostuttivat juhannuskemuja. Tyypilliseen tapaani en joutanut etukäteen tutkimaan ohjeita, vaan menin kepeästi muistin varassa. Grillauskastikkeen ohjeen nappasin hätäpäissäni (en juhannuspäissäni) kesäkuun Ruokapirkasta ja tempaisin siinäkin mutkat suoriksi. Mutta ei hullumpi soosi, teen kyllä toistekin.

Ribsit olivat oikein laadukkaita ja peräisin Tammelan Makulihasta. Siinäpä muuten puoti, jossa kannattaa kesäreissulla pysähtyä. Tai tehdä jopa mutka ja mennä Makulihan kautta.

Ribsien esikypsennys tapahtui tällä kertaa uunissa, 150 astetta, varmaankin muutama tunti. En nimittäin muista, koska laitoin ne uuniin, lähdin lenkille ja menin saunaan. Onneksi joku pelasti ne ajoissa uunista pois! :D Että sellainen juhannusemäntä. Ennen uunitusta tekaisin maustetahnan lihan pintaan tomaattisoseesta, yrteistä, savupaprikasta, pippurista, suolasta, öljystä ja tilkasta balsamicoa. Ensi kerralla aion kyllä kokeilla keittämistä esikypsennyksenä ja tehdä jonkun itämaistyyppisen valelusoosin.

Seuraavana päivänä esikypsennetyt ribsit päätyivät kesäkeittiön parilalle, koska grillihiilet olivat loppu-slut. Kuuluu juhannukseen. Mutta eipä kuulkaa haitannut, Ruokapirkan cokis-marinadilla läärättynä näistä tuli ihan superhyviä. Kaik män, vaikka niitä oli todellakin reilusti. Sormet ja suupielet tahmassa. :D


Cokismarinadi tai ribsien valelukastike
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä tai 1 solo vs
4 rkl tomaattipyrettä
4 rkl öljyä
2 dl kookkakoolaa aka kolajuomaa
4 rkl punaviinietikkaa
2 rkl fariinisokeria tai hunajaa
1 rkl vahvaa sinappia
1 tl sambal oelek-chilitahnaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
savupaprikajauhetta 2 tl (oma lisäys)

Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota niitä pannulla öljyssä ja lisää mukaan tomaattipyre.

Lisää pannulle loput raaka-aineet ja kiehauta. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella.

Tämä satsi piisaa noin 1,2 kg:lle lihaa. Sopii erinomaisesti possulle ja kanalle. Tai niinkuin meillä, ribsien valelukastikkeeksi.

P.S. Hieman mua hymyilytti, kun paikallinen CM-kauppias mainosti tänään lähilehden takasivulla reteästi: panovyö, porsaan rimpsuluut. På den andra inhemska säger man patronbälte, köttiga grisben. Mutta tekevällehän sattuu!