keskiviikkona, kesäkuuta 27, 2012

Baba Ganoush ja myöhemmät vaiheensa

 

Perinteinen libanonilainen munakoisodippi, baba ganoush on ollut to cook-listallani jo pitkään. Eikä vähiten siksi, että joulupukki toi aikoinaan, siis jouluna, paketin, jossa oli symppiksen Chef Ramzin herkullinen  Arabilainen keittiö-keittokirja.

Tälle dipille löytyy varmasti ohjeita vaikka kuinka ja paljon. Pitäydyin tällä kertaa tässä Chef Ramzin ohjeessa, enkä alkanut sen suuremmin googlettelemaan. Ostamani tahini oli melko voimakasta, joten munakoisojen olisi pitänyt olla hieman isompia. Kannattaa siis lisätä tahini vähitellen ja maistella välillä.

 Superherkullinen halloumi-kasvispatonki

Baba ganoushia tuli aikamoisen reilu satsi. Piti siis keksiä jatkokäyttöä. Ratkaisuna toimi täyteytyt patongit välimerellisellä meiningillä: Tahnan ja leivän lisäksi nämä sisälsivät salaattia, paahdetttua kesäkurpitsaa, tuoretta retiisiä, kevätsipulia, tomaattia, mustapippuria ja kullanruskeaksi paistettua halloumi-juustoa. Herkkua!
 
Baba ganoush eli libanonilainen munakoisodippi

2 isoa munakoisoa
noin 1 dl tahinia
1 dl sitruunamehua
2 tl puserrettua valkosipulia
suolaa
oliiviöljyä

Huuhdo munakoisot ja pistele niihin reikiä terävällä veitsellä, jotta ne eivät halkea uunissa paistamisen aikana. Itse halkaisin koisot ja tein niihin ristiviillotuksen.

Laita koisot uunivuokaan tai pellille ja paahda niitä uunissa 250 asteessa noin 15-20 minuuttia. Voit paistaa ne myös pannussa liedellä.

Kun munakoisot ovat paahtuneet melkein pikimustiksi, ota ne uunista ja kuori juoksevan veden alla. Valuta koisoja lävikössä 15 minuutin ajan.

Pilko munakoisot ja pyöräytä tehosekoittimessa yhdessä tahinin, sitruunamehun, valkosipulin ja suolan kanssa. Tarkista maut ja säädä tarvittaessa. Soseuttamiseen voi käyttää toki myös sauvasekoitinta.

Kumoa tahna kulhoon ja tee keskelle syvennys. Lorauta syvennykseen oliiviöljyä ja koristele granaattiomenansiemenillä tai tomaattikuutioilla. Retiisiviipaleet ja yrtit antavat myös kivan säväyksen. Koska mitään kovin kaunistahan tämä tahna ei väriltään noin muuten ole. Mutta maku korvaa ulkonäön, taatusti!