lauantaina, toukokuuta 12, 2012

Jauhonkadotusoperaatio: FocacciaHävikistä herkuksi-kampanjan aikana on riittäyt paljon puhetta jääkaapin aarteista. Minun on pakko myöntää, että meillä kertyy myös kuiva-ainekaappiin kaikenlaisia vuosikerta aarteistoja.  Kumma juttu, miten sinne pastapussin pohjalle jää aina joku älytön pieni liru, tomusokeripurkkeja on ainakin kolme, samoin liivatelehtiä 4 pussukkaa. Puhumattakaan jauhopussien peristä. Vaikka kuinka yritän ostaa niitä pieniä versioita.

Viime viikonlpun ratsiassa löytyi joulukuussa parhaat päivänsä nähnyt durumvehnäjauhopussi. Haistelin, maistelin ja totesin, että ei kun leipomaan. Samalla tuli testattua uunin kosteuspaistotoimintoa, joka on muuten ihan mahtava systeemi! Kas kun en ollut aiemmin vaivautunut lukemaan ohjekirjaa kunnolla! 

Focaccia
hieman vajaa pellillinen

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1-2 tl suolaa
2 tl kuivattua rosmariinia (tai 2 rkl tuoretta hienonnettuna)
8-9 dl durumvehnäjauhoja
0,5 -1 dl  oliiviöljyä

Pinnalle:
kivettömiä oliiveja (n. 20 kpl) tai auringonkukan siemeniä
sormisuolaa
tuoretta rosmariinia
oliiviöljyä

Liuota kuivahiiva 42 asteiseen veteen. Lisää mukaan suola. sokeri ja rosmariini. Sekoita taikinaan noin puolet jauhoista puuhaarukalla, jatka alustamista käsin. Lisää taikinaan loppuvaiheessa öljy ja jauhoja sen verran, että taikina alkaa irtoilemaan käsistä, mutta se saa olla aika löysää.

Taputtele taikina uunipellille. Meillä uunipellit ovat sellaista mallia, että niitä ei tarvitse öljytä eikä paperoida, jos ei halua. Tästä taikinasta tulee hieman vajaa pellillinen, jos pelti on tuollainen 60cm uuniin menevä versio.

Kohota taikinaa 20 minuuttia 35 asteisessa uunissa.

Painele sitten pintaan oliivit tai ripottele päälle auringonkukansiemenet ja hieman sormisuolaa. Paista 180 asteisessa uunissa kosteuspaistolla (1 kosteusjakso) 30-35 minuuttia. (Normiuunissa 225 astetta, 15 minuuttia).

Mausta uunilämmin leipä vielä tuoreella rosmariinilla sekä tilkalla oliiviöljyä.

Päällysteitä voi kukin varioida mielensä  ja kaappien sisällön mukaan. Karamellisoitu sipuli, pekonimuru ja kirsikkatomaatit voisivat olla aika ihania!

Jos paistat focaccian tavallisessa uunissa, ilman kosteuspaistoa, niin lämpötila 225, paistoaika noin 15 minuuttia. Nämä paistoohjeet bloggaajatoveri Campasimpukalta, joka oli harrastanut juuri tätä samaa jauhonkadotusmenetelmää.