sunnuntaina, maaliskuuta 25, 2012

Mustapippurisorbettia ja lakritsimoussea


Viikonloppu vilahti ohitse hujauksessa. Juhlia, ystävien tapaamista, auringonpaistetta ja urheilua. Siinäpä se.

Lauantain illallisvieraat saivat toimia koehenkilöille muutamille lakukokeiluille. Tässä niistä se makeampi esitys. Resepti on alunperin HS:n Kokkipariskunta kilpasilla-juttusarjasta ja Peppi Aralehdon käsialaa.

Yhdistelmä kuulostaa hieman erikoiselta, mutta toimii loistavasti. Sorbetissa mustapippurin maku on melko mieto ja sorbetti jotenkin hauskasti raikastaa lakumoussea. Ja ei, en tiedä, miksi ne piti ensin ryöpätä. Ehkä maku jotenkin avautui paremmin? Parempia selityksiä, anyone? 

Mustapippurisorbettia ja lakritsimoussea
4-6:lle (ainakin) 

Mustapippurisorbetti:
15 kokonaista mustapippuria
1 dl vettä
200 g sokeria
5 dl turkkilaista jogurttia
3 tl jauhettua mustapippuria

Lakritsimousse:
200 g lakritsia
2 dl vettä
200 g mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
2 munaa

Valmista ensin sorbetti:
Kasta mustapippurit puoleksi minuutiksi kiehuvaan veteen. Toista tämä viidesti. Homma hoituu näppäräsi esim. teekuulan avulla. Kuivaa sitten pippurit pannulla miedolla lämmöllä. Jauha pippurit hienoksi morttelissa.

Kiehauta vesi ja lisää sokeri. Keitä kunnes sokeri sulaa. Jäähdytä.

Yhdistä sokeriliemi jogurtin kanssa ja mausta pippurilla. Aja massa jäätelökoneessa sorbetiksi. Jos et omista jäätelökonetta, pakasta sorbettimassa laakeas­sa astiassa. Leikkaa jäätynyt pakastettu massa kuutioiksi ja sekoita tehosekoittimessa notkeaksi ja pakasta uudelleen.

Sorbettivaihe kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä tai illallispäivän aamuna, niin sorbetti ehtii tekeytyä rauhassa vielä pakastimessa.

Valmista lakritsimousse:
Laita lakut ja vesi kattilaan ja sulata lakuja miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää vettä tarvittaessa. Lakritsien pitäisi sulaa tasaiseksi massaksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja vatkaa vaahdoksi yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Pursota kuppeihin ja annostele mustapippurisorbettia kaveriksi. 

Note to self: Meillä ainakin meni vettä lakusatsiin tuplasti, muuten olisi tullut ihan hillitöntä skiittiä. Lisäsin mousseen hieman tummaa ruokosokerisiirappia, koska käytetty laku ei ollut kovinkaan makeaa. Lisäksi onnistuin säätämään moussen kanssa ihan käsittämättömästi ja siitä ei tullut pursotettavaa, mutta se siitä. Hyvää silti. Ensi kerralla tarkempana ainesosien kanssa ja samoin vatkausajan suhteen! Voiskohan tästä jalostaa myös lakujäätelön?