lauantaina, helmikuuta 04, 2012

Mutakakun blondimpi versio: Valkosuklaa-karpalokakku


Ruuneperikriisin keskellä velloessani minun piti vielä tekaista eräisiin illanistujaisiin jotain makeaa. En todellakaan halunnut heti suorilta lähteä ruuneperirevanssiin, onneksi selaimen kirjanmerkeistä löytyi linkki Raunan Kannat Kattoon-blogissa julkaisemaan valkosuklaa-karpalokakkuun.

Kakku vaikutti jotenkin epäilyttävän simppeliltä valmistaa. Mutta eihän mikään, missä on 200g suklaata ja 150g voita voi mitenkään olla kovin pahaa. En jostain syystä tsekannut Raunan alkuperäislinkkiä, jossa kommentointiosiossa selvisi kakusta muutama asia, jota hieman itsekseni ihmettelin:

* Tämä on eräänlainen versio mutakakusta eli "valkosuklaa mutakakku". Kakun ei kuulu juuri nousta eikä siihen laiteta leivinjauhetta.

* Kuten mutakakkukin, tämän kuuluu litteyden lisäksi olla lätsähtänyt ja mehevä, ei kuivaksi paistettu.

Kaikista epäilyksistä ja ihmettelyistä, sekä omasta toiminnasta johtuneesta pienestä kuivakkuudesta huolimatta tästä tuli ihan järkyttävän hyvää, vaikkakin makeaa. Vaikka en edes vaivautunut hankkimaan mitään kermavaahtoja, tomusokereita, saati sitruunamelissan lehtiä. Tehkää ja ihastukaa!

Siken valkosuklaa-karpalokakku


150 g voita
200 g valkosuklaata
N. 2 dl sokeria
3 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
3 dl kuivattuja karpaloita
Ripaus suolaa
Tomusokeria

Tarjoiluun: 
Kermavaahtoa
Sitruunamelissaa

Vuoraa irtopohjavuoka (24 cm) leivinpaperilla.

Sulata voi kattilassa, ja lisää siihen rouhittu suklaa koko ajan sekoittaen. Lisää seokseen sokeri ja munat koko ajan vispaten. Taikinan alku näyttää ensin paakkuuntuvan, mutta munien lisäyksen jälkeen seos tasaantuu.

Lopuksi lisää jauhot, karpalot ja suola nopeasti sekoittaen.

Kaada taikina vuorattuun vuokaan ja kypsennä uunissa 170 asteessa noin 30 minuuttia kunnes pinta on kullanruskea. Kakku saa jäädä keskeltä hieman "hyllyväksi". Anna kakun jäähtyä vuoassa.

Sirottele päälle tomusokeria siivilän läpi. Tarjoa halutessasi kermavaahdon ja sitruunamelissan lehtien kera.

Note to self:

* Ensi kerralla anna kakun jäädä rohkeammin vähän "löysemmäksi". Paistotulokseen vaikutti varmaan jonkin verran myös melko korkeareunainen rengasvuoka, koska en jaksanut alkaa kaivaa irtopohjavuokaa jostain kaapin syövereistä.

* Taikinaan voisi lisätä myös ripauksen raastettua sitruunan kuorta. Toimisi taatusti myös kuivatuilla kirsikoilla.Ja kesällä tuoreilla mustikoilla ja vadelmilla!