maanantaina, tammikuuta 02, 2012

Setsuuri eli mausteinen joululimppu


Tätä leipää voisi jo melkein kutsua meidän suvun juhlalimpuksi. Sitä leivotaan ainakin jouluksi ja miksei sitä voisi tekaista myös vaikka pääsiäiseksikin.Ainakin äitini ja tätini tekevät leivän tällä ohjeella ja nykyisin myös serkkuni, joten sukuleipähän tämä on. Ja kyllä se vaan taas maistui joulupöydässä! Jos leipoisin juhlaleipää, niin tällä ohjeella, ehdottomasti. Ohjeen alkuperästä minulla ei ole mitään käsitystä.

Setsuuri eli mausteinen joululimppu

Taikinasta tulee 4 limppua.

Tarvitaan:
1 l piimää
50 g hiivaa
1 rkl suolaa 
1,5  dl siirappia
1 rkl pomeranssinkuorta
2 dl ruisjauhoa
1,5 kg vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Koristeluun: kaltattuja manteleita
Voiteluun: siirappivettä (1 rkl siirappia + 2 dl vettä)

Tee näin:
1.Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi.
2.Lisää muut aineet.
3.Alusta taikina hyvin.Tämä tosiaan kannattaa pyörittää koneessa tehokkaasti
4.Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
5.Leivo setsuurit ja kohota.
6.Paista 175 asteen uuninlämmössä noin 50 min. ajan.
7.Pistele leivät ennen paistamista, painele päälle kaltattuja manteleita koristeeksi ja voitele limput paistamisen loppupuolella siirappivedellä, jotta saat kauniin, kiiltavän pinnan.
8.Peitä paistetut leivät ja anna niiden jäähtyä hitaasti leivinliinan alla.
9. Nauti tuoreeltaan voin kanssa. Tai lastaa päälle jouluherkkuja: kinkkua, kylmäsavulohta, kalkkunaa, munajuustoa...

Tädin vinkit:
Jos leivät on voideltu siirappivedellä, niin olen vielä ihan uunista otettaessa laittanut vähän pinnalle kosteutta ja kietonut leivät sitten voipaperiin

Mummin vinkit:
Leivän voitelun voi tehdä myös vahvalla kahvilla, tai sitten voidellaan munalla, jolloin leivästä ei tule niin tahmea. (Mulle tuo tahmeus on tässä leivässä myös vähän "se juttu".)