tiistaina, tammikuuta 03, 2012

Pullaa aamuksi: suklaapuustit


En ole juuri häävi pullanleipoja, en varmaankaan harjoittele tarpeeksi. Mutta mikä onkaan parempaa, kuin uunituore voisilmäpulla, ehdoton pullasuosikkini. Miespuolisen ihannepulla on Dallas. Näistä ikisuosikeista huolimatta halusin kokeilla jotain ihan muuta. Nopea pullahortoilu netissä ja ruokakomerolla tuotti tulokseksi suklaapuustit.

Appiukko oli tulossa käymään, joten päätin esittää episodin näytelmästä "Pojallasi on pullantuoksuinen vaimo, ainakin kerran vuodessa". Homman haaste oli se, että vierailu ajoittui aikaiseen aamupäivään, joten aamu-unisen kannatti tehdä taikina jo illalla valmiiksi jääkaappiin odottelemaan. Pullataikinan ohje on Kinuskikissalta, vinkit yötaikinan tekemiseen löytyivät Myllynparhaan sivuilta.

Pullataikina aamuksi ja suklaapuustit

5 dl kevyt- tai kulutusmaitoa
hieman vajaa 1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
1 ½ rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g voisulaa
n. 15 dl vehnäjauhoja

Täyte:
Voita sulatettuna
Sokeria
Reilusti pieneksi rouhittua tummaa suklaata
Vaniljasokeria 

Voiteluun ja pinnalle:
Kanamuna
Raesokeria

Illalla:

Sulata voi kattilassa.

Sekoita kylmään maitoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.

Lisää joukkoon n. 11 dl jauhoja pienissä erissä ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi käsin vaivaten. Lisää taikinaan sitten voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.

Laita taikina kelmulla peitettynä jääkaappiin yöksi.

Aamulla:
Leivo kohonnut taikina tangoksi ja kaulitse siitä levyksi. Sivele levylle voisulaa, ripottele sokeria, vaniljasokeria ja suklaata. Kääräise, leikke vinopaloja ja asenna pellille leivinpaperin päälle korvapuustiasentoon.Paina puusti päältä lyttyyn.

Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna pullien kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia. Ota pullapelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225-asteeseen. Paista pullia 225-asteisen uunin keskitasolla 6-10 min. Voitele ja raesokerita ennen paistamista!

Jos sinulla on iso jääkaappi ja siellä reilusti tilaa, voit kokeilla tehdä pullat myös näin:
Leivo pullat, esim. pikkuletit, illalla kohotetusta taikinasta valmiiksi ja laita ne sitten pellillä, muovilla päällystettynä mahdollisimman viileään jääkaappiin.Riippuen jää/viileäkaapin lämpötilasta, pullat kohoavat hiukan ja mikäli niin käy, ne tulee paistaa aamulla heti suoraan jääkaapista ottamisen jälkeen. Mikäli taas jääkaappi on hyvin viileä, saattaa olla, että pullat eivät kohoa lainkaan kylmässä. Ota silloin pullapelti pöydälle ennen paistamista ja anna kohota lämpimässä paikassa, ensimmäisen toimintaohjeen mukaan.