perjantaina, tammikuuta 06, 2012

Kaksi kastiketta porolle

Kaunis joulupallo kuusessa. 
Kukaan ei ehtinyt kuvaamaan poroa saati kastikkeita...

Näin Loppiaisena voi vielä ihan hyvin postata joulujuttuja. Varsinkin, kun suuri osa meidän joulupöytömme antimista ei ollut niin perinteisen jouluisia, vaan oikeastaan yleisemmin talvisesongin herkkuja.

Aattoillallisen pääruokana oli kahdenlaista poroa: paistia ja ulkofilettä. Lisukkeina oli laatikoiden lisäksi haudutettu punakaali ja kaksi erilaista kastiketta.

Teen aika harvoin kastikkeita, mutta juhlatilanteisiin ne kuuluvat ehdottomasti ja silloin haluan panostaa niihin. Hyvä kastike täydentää annoksen makuja ja tuo kokonaisuuten myös oman vivahteensa.

Koska olin hieman skeptinen ensin valitsemani stout-katajanmarjakastikkeen suhteen o(hje oli GRV:n 2010 joulunumerosta), päädyin pitkällisen pohtimisen jälkeen kahteen kastikkeeseen. Olin turhaan skeptinen katajanmarjojen ja oluen suhteen, kastike oli mainio yhdistelmä pientä makeutta, karvautta, suolaisuutta ja kermaista pehmeyttä. Toinen kastike oli timjaminen kirsikkakastike, resepti ihan omasta päästä. Siitä tuli makeampi, mutta hyvä sekin.

Stout-katajanmarjakastike porolle

noin 4:lle

1 salottisipuli
1 porkkana
pieni pala lanttua
1/2 pieni fenkoli
3 rkl voita
3 rkl siirappia
6 katajanmarjaa
1 laakerinlehti
2 dl stoutolutta
2 dl vettä
1 dl kermaa
2 rkl maizena-kastikesuurustetta
2 rkl kirsikkahilloa
1/2-1 tl suolaa

Kuori kasvikset ja kuutioi ne pieniksi. Kuumenna voi isohkossa paistokasarissa ja paista kasviksia noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet kunnolla.
Lisää siirappi, katajanmarjat, laakerinlehti, olut ja vesi.

Kiehauta seos ja keitä hiljalleen poristen noin 8-10 minuuttia, kunnes liemestä on jäljellä puolet eli noin 2 dl

Siivilöi liemestä kasvikset ja mausteey ja kaada liemi kattilaan. Mittaa kerma joukkoon. Kiehauta kastike ja vatkaa joukkoon kastikesuurus. Keitä kastiketta pari minuuttia. Sekoita kirsikkahillo ja suola joukkoon. Tarkista maku. Halutessasi kiillota pienellä nokareella voita.

Vinkki:
Ennakkovalmistelin itse kastikkeen niin, että keitin liemen valmiiksi edellisenä päivänä ja jatkoin sitten liemen kiehautuksesta ja kerman ja suurusteen lisäämisestä ennen illallista.

Timajminen kirsikkakastike porolle

noin 4:lle

3 dl riista demi-glacea
0,75dl madeiraa
muutama oksa tuoretta timajamia tai vastaavasti kuivatua
muutama rkl kirsikkahilloa
tummaa balsamicoa
noin 1 dl kermaa
maizena-kastikesuurustetta
suolaa
pippuria
nokare voita

Kuumenna kattilassa demi-glace, madeira ja kirsikkahilloa sekä muutama timajminoksa. Anna porista ihan hetki.

Ongi pois timjaminoksat, lisää liraus kermaa ja balsamicoa. Mausta suolalla ja pippurilla. Suurusta tarpeen mukaan, kiehauta muutama minuutti. Kiillota voilla.