maanantaina, tammikuuta 16, 2012

Perässähiihtäjän paras Banoffee-piiras

 

Banoffee on ollut leivonta- ja ruokablogien hittikamaa jo vuosia. Respetejäkin on varmaan miljoona ja taatusti hyviä. Meillä kun ollaan näiden trendien kanssa lähinnä perässähiihtäjiä, niin banoffeeta tekaistiin vasta nyt. Ja hyväähän kannatti odottaa, tällä sokeripomilla narskui takahampaat vielä seuraavanakin päivänä. Tässä piiraassa kermavaahto ja banaani olivat maullisesti ne kokonaisuutta keventävät elementit. En olisi ihan hevillä uskonut...

Respeti, jota seurattiin suhteellisen tarkasti, löytyi joulun alla ilmestyneestä BBC Good Food-lehdestä, jonne se oli napattu The Hairy Bakers Perfect Pies-opuksesta. Miespuolinen vastasi toteutuksesta, minä vain söin. Suurinpiirtein näin syntyi:

Kaikkien aikojen paras Banoffee-piiras
10-12 annosta 

Pohja:
75 g voita sulatettuna
300 g suklaa-kaurakeksejö (esim. Hob Nobs-keksejä)

Toffee-täyte:
115 g voita
115 g pehmeää tummaa sokeria (meillä tumma muscovado)
397g tölkki makeaa kondesoitua maitoa

Päälle:
450 ml kuohukermaa
5 kypsää mutta napakkaa banania
1 tl sitruunamehua
25 g tummaa suklaata raastettuna tai vuoltuna

Aloita tekemällä pohja:

  Sulata voi ja murskaa keksit joko blenderissä tai muovipussissa kaulimen avulla. Keksimurska saa mieluusti olla vähän rouheampaa. Sekoita kulhossa keksimurskaan voi.
Ota esille 23cm halkaisiljaltaa oleva irtopohjavuoka ja taputtele keksimuru-voiseos tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Ole huolellinen erityisesti taputellessasi pohjan ja reunan liitoskohtaa. Tästä jos mistä piiraan täyte voi myöhemmin alkaa falskaamaan ulos...
Anna pohjan jähmettyä viileässä, esim. jääkaapissa 30 minuuttia.

Seuraavaksi tehdään toffeetäyte:

Sulata voi paksupohjaisessakasarissa tai teflonkattilassa. Sekoita mukaan sokeri. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut ja voi-sokeriseos näyttää pehemältä ja pinnalle ei ole "rasvaläiskiä".

Lisää joukkoon kondensoitu maito ja anna porista hennosti, miedolla lämmöllä. Sekoita koko ajan. Porisuttele 3 minuuttia, sekoitellen kunnnes seoksen väri on syvä ja tumma karamellin ruskea.

Ota pohjavuoka viileästä ja kaada toffeeseos pohjan päälle ja tasoita se nopeasti. Anna kokonaisuuden viilentyä vähintään tunti ennen piiraan päällystämistä. Meillä piiras sai viilentyä jääkaapissa.

Päällystäminen:
Ota piiras hyvissä ajoin jääkaapista huoneenlämpöön ennen kuin alat irrottelemaan irtopohjavuokaa ja piirasta toisistaan.
Irrota piiras ja asettele se kauniille tarjoiluvadille.

Juuri ennen tarjoilua Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Viipaloi 4 banaania ja asettele ne toffeen päälle. Levitä päälle kerma. Viipaloi viimeinenkin banaani ja pyöräytä sitä vähän sitruunamehussa tummumisen estämiseksi. Asettele banaani kermavaahdon päälle ja kruunaa koko komeus suklaalaastuilla tai rouheella/raasteella.

Tarjoile kahvin kera. Aika pienikin pala riittää, koska tämä on aikasta täyteläistä ja makiaa.

Note to self: Seuraavan kerran tätä pitää tehdä, kun Savon suunnan herkkusuut ovat paikalla. Serkku E osaa taatusti arvostaa tätä yli kaiken! :)