sunnuntaina, tammikuuta 15, 2012

Lämpimäisiä: Omenaiset sämpylät


En ole aikohin leiponut leipää tai sämpylöitä, mutta  viikonlopun keitto kaipasi kylkeensä tuoretta sämpylää. Ei muuta kuin tuumasta toimeen. Kaapissa lymyili muutama kotimainen omena, jotka halusin käyttää muhevoittamaan sämpylätaikinaa. Maku.fi-sivustolta löytyi mukavan kuuloinen ohje, jota en tapojeni mukaan  noudattanut ihan pilkulleen, mutta nämä onnistuivat kuitenkin ihan mukavasti. Jauhot muuten loppuivat pikuuisen kesken, en minä muistanut, että leivän tai sämpylöihin  menee aika reilusti jauhoja... No, taikina oli aika löysää, joten katsoin paremmaksi tunkea taikinan voideltuihin muffarivuokiin.

Sämpylätaikinan tekeminen koneella ei ihan vielä sujunut kuin tanssi, jauhot vaan pölisi ja en oikein tiennyt, koska taikina olisi sopivasti vaivaantunut. Hankalampi arvioida, kun ei ole "käsituntumaa". Harjoittelu toivottavasti auttaa asiassa! Täytyy varmaan alkaa perehtyä Aleksin materiaaliin oikein tosissaan.
 
Omenaiset sämpylät

5 dl omenamehua tai 50% mehua ja 50% vettä
1 pkt hiivaa (50g)
50g (1 pkt) hiivaa
2 isoa omenaa raastettuna (tai 3 dl omenasosetta)
2 rkl siirappia
2,5 tl suolaa
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
4 dl spelttijauhoja
noin 8 dl vehnäjauhoja
loraus öljyä tai sulatettua voita

Lämmitä mehu-vesiseos kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää omenaraaste- tai sose, auringonkukansiemenet, hiutaleet, öljy, siirappi ja suola. Sekoita joukkoon spelttiajuhot sekä vehnäjauhot vähitellen, samalla vaivaten. Tunnustele vähän jauhojen määrää, mutta vältä kuitenkin tekemästä ihan tinttaa taikinaa. Alusta taikinaa hetki ja jätä se sitten kohoamaan peitettynä noin puoleksi tunniksi. Taikina saa kaksinkertaistua.

Muotoile sämpylät, kohota pellillä. voitele siirappivedellä, ripottele päälle auringonkukansiemeniä ja paista 225 asteessa 8-10 minuuttia.