torstaina, tammikuuta 12, 2012

Arkista aherrusta ja punajuuri-palsterikeitto


Arki jatkuu ja ihanat arkiruoat. Kroppa kiittää kaiken juhlahutun jälkeen hieman askeettisemmasta elämästä. Mutta pian koittaa viikonloppu, ehkä pääsen kokeilemaan taas jotain taikinaa!

Ennen taikinaterapiaa vähän väriterapiaa. Nimittäin joulun jäljiltä kaupan vihannesosastolla oli tyrkyssä vakuumiin pakattuja kypsiä punajuurikuutioita. Sisältö: punajuurta, ei muuta. Mahtavaa! Nämä lähtivät välittömästi ostoskärryyn, mielessä välkkyi hieman oikaista Lindströmin pihvien tekemisessä joku kerta.

Mutta, eihän ne kuutiot minnekään Lindströmeihin päätyneet vaan ihan soppakattilaan.Jotenkin kummasti päädyin käyttämään näitä kuutioita keittoon, koska ajattelin niden mukamas nopeuttavan ruoanlaittoprosessia. Tiedä sitten, menikö aikaa yhtään sen vähempää, mutta sotkua syntyi huomattavasti vähemmän.

Yhtä kaikki, tein keiton ja aloin googlaamaan vasta sen jälkeen, kun keitto oli kattilassa. Saman tyyppinen, tosin hieman monimutkaisempi versio löytyi HS:n reseptisivuilta.Sitä voi tehdä sitten viikonloppuna, basilikoineen, kermoineen ja pekoneineen. Tämä on tälläinen arkisempi, mutkat suoriksi ja ravintoarvot kohdilleen-keitto.

Vikkelä punajuuri-palsternakkakeitto

3 sipulia
1 solo valkosipuli
250 g palsternakkaa
öljyä
400 g punajuurikuutioita
kasvislientä
balsamicoa tai muuta happoa, etikkaa / sitruunamehua
hunajaa
suolaa
mustapippuria
liraus hunajaa

Silppua sipulit ja valkosipuli. Kuori ja pilko palsternakka pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita öljyssä isossa kattilassa.Lisää mukaan palsternakat ja kuullota vielä hetki. Lisää mukaan kasvislientä, niin että kasvikset peittyvät reilusti. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes palsterit ovat kypsiä. Lisää mukaan punajuurikuutiot ja kiehauta.

Soseuta keitto bamixilla, lisää tarvittaessa nestettä, kunnes keitto on mieleistäsi: sopivan paksua ja sileää. Säädä maut kohdilleen balsamicolla tai muulla hapolla, suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Jos happo lirahtaa liikaa, lisää hieman hunajaa. Kuumenna vielä ja nauti lisukkeen kera. Nauti keiton kauniista väristä ja mausta!

Tarjoiluun: rapeaksi paistettua joulukinkunjämää, hieman savuisa versio.
Jos kaipaat maitotuotetta mukaan niin raejuusto on oiva arkiratkaisu. Viikonloppuna sitten paksu jogurtti,ranskankermaa tai smetana passaavat mainiosti.


P.S. Punajuurikuutiot olivat Tuoreverkon tuotteita. Ostan varmasti toistekin.