maanantaina, tammikuuta 09, 2012

Arkisia asioita ja seesamipaistetut ruusukaalit

 

Kaiken leivonta- ja taikinahösän keskellä lienee hyvä postata välillä jotain arkisempaa ja terveellisempääkin. Leipominen ja makeat ovat tärkeitä mielenterveydelle, kasvikset myös ruumiinterveydelle!

Meillä syödään arkisin aika askeettisesti, kermaa ei liiemmin lurtsata ja vehnäleipää ei pupelleta. Ei muuten ihan heti uskoisi, kun tätä blogia katselee... :) Sokeri, vehnäpulla ja kerma ovat siis lähinnä viikonloppu- ja juhlaosaston aiheita. Varsinkin nyt, kun sporttijutut ovat tällä hetkellä kovasti ohjelmistossa, jokainen "vahingossakin" menetetty kilo keventää matkantekoa! Koetan siis keksiä maukkaita, nopeita ja helppoja kasvislisukkeita sekä keittoja arkiruoaksi.

Kaalit ja juurekset ovat näin talvella usein ostoslistalla ja niistä syntyykin paljon hyvää.Kotimaisen ruusukaalin sesonki alkaa vedellä viimeisiään, sen verran kellertäviä alkoivat kaalipallerot olla jo kaupan vihannesoaastolla.

Sanomattakin selvää, että ruusukaali ja pekoni on makoisa yhdistelmä, mutta välillä on syytä unohtaa ihana pekoni ja syödä ruusukaalit ilman sitä. Lainasin taannoin paikalliskirjastosta nipun tuoreehkoja keittokirjoja, joista Sonja Blåbergin ja Kaisa Torkkelin Aidon maun juurilla tarjoili mainion ruusukaalilisukkeen ohjeen pienellä aasialaisella twistillä. Kas tässä:

Seesamipaistetut ruusukaalit
4:lle

noin 400g ruusukaaliaseesamiöljyä
1/2 -1 mietoa chilipalkoa
2 tl raastettua inkivääriä
1-2 rkl seesaminsiemeniä
suolaa ja mustapippuria

Puhdista ja halkaise ruusukaalit.

Halkaise chili ja poista siemenet ja niiden kiinnikkeet. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta inkivääri.
Huom. Chilin määrä riippuu lajikkeesta ja siitä, kuinka tulisesta pidät. Minulle ensi kerralla vain 1/2 chili!

Kuumenna pannulla seesamöljy, lisää pannulle chili, inkivääri ja seesaminsiemenet. Sekoittele hetki.

Lisää pannulle ruuskaalit. Kypsennä sekoitellen noin viisi minuuttia. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria. Tarjoa lisäkkeenä itämaisen ruuan kanssa.

Vinkki: Samaan tyyliin voi valmistaa lisukkeen myös kiinankaalista.