keskiviikkona, joulukuuta 21, 2011

Nigellan suklaa-keksifudge

 

Ruokalehdet, naistenlehdet, joululehdet ja blogit ovat tänä vuonna pursunneet toinen toistaan herkullisempia fudgereseptejä. Tai siltä minusta ainakin tuntuu. Pakkohan minunkin oli sitten kokeilla.

Fudgen resepti on itseoikeutetusti keittiöjumalar Nigella Lawsonilta. Resepti on toki pyörinyt kotimaisissakin ruokablogeissa, ainakin Henskiksen herkut-, Mimminkeittiössä- ja Lunni leipoo-blogeissa, josta bongautui idea korvata pisaasipähkinät keksimurulla. Vaaleiden keksien sijaan minä halusin käyttää keksisuosikkiani, LU:n Bastogneja. Niissä on  kivaa pientä jouluista twistiäkin.


Näistä tuli ihania. Montaa ei pysty syömään kerralla, sen verran makeaa tavaraa ovat. Miespuolisen mielestä nämä eivät olleet mitenkään mielettömän makeita, mutta hänhän on meidän talouden makeampi osapuoli. Meinaa käydä vähän niinkuin Nigellalle, joka ohjelman lopussa hämärässä hiippailee kylpytakissa jääkaapille. Meikäläisellä ei todella ole moista satiinikylpytakkia eikä minun tarvitse hiippaille jääkaapille edes hämärässä. Muutama on tullut maisteltua, pakko myöntää. Mutta on niitä vielä jäljelläkin!

Ja hei, nämä valmistuvat supernopeasti, vielä ehtii tehdä jouluksi vaikka useamman satsin!

Suklaa-keksifudge

350g suklaa (50% tummaa 70%, 50% maitosuklaata)
1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
30g voita
150g keksejä (Meillä LU Bastogne)

Rouhi suklaa isoon kattilaan, kaada päälle kondensoitu maito ja voi. Lämmitä miedolla lämmöllä ja anna suklaan ja voin sulaa vähitellen. Sekoita kattilan pohjia myöten. Murskaa samalla keksit karkeaksi murskaksi, jätä muutama isompi sattuma.

Kun suklaa on sulanut kokonaan, lisää joukkoon keksimurut ja kääntelene sekaan. Tässä vaiheessa on hyvä, jos sinulla todella on se isohko kattila!

Kun keksit on sekoitettu massaan, kaada seos noin 23x23cm-kokoiseen vuokaan, siloita pinta ja laita jääkaappiin kovettumaan.
Kun fudge on kovettunut, piirrä veitsellä pintaan viillot niin, että jaat palan ensin kahdeksaan osaan yhteen suuntaan viiltäen ja taas kahdeksaan osaan toiseen suuntaan. Ota pala irti vuoasta ja leikkaa veitsellä palat irti.

Note to self:
* Valitse todellakin se isohko kattila
* Keksit murskautuu helposti muovipussissa kaulimen avulla.
* Keksimurut voi korvata hyvin pähkinöillä, suolapähkinöillä, kuivatuilla hedelmillä, mariannerouheella, salmiakkirouheella tai mitä nyt mielesi tekeekin.
* Säilytä jääkaapissa.