torstaina, joulukuuta 29, 2011

Joulukasvio ja linnnunmaksamousse

 

Joulujuhlat on juhlittu, hieman nuhaisissa tunnelmissa edelleenkin, mutta mukavaa oli pienestä köhinästä huolimatta. Joulunpyhät vietimme vieraissa pöydissä, joten kiitokset emännälle ja isännälle sekä muulle juhlaseurueelle sinne Savvoon, oli kivvaa ja hyvvää.

 
Jouluruusu oli tämän joulun kukkahitti. 
Kevällä sen voi sitten istuttaa ulos! Löytyy lehdellisenä ja lehdettömänä versiona.

Veimme toki mukanamme oman osuuden juhlapöydän antimiin. Yritän kirjailla niitä tänne muistiin tulevien juhlien varalle. Oma osuuteni edusti sitä vähän epätyypillisempää jouluruokaa, joten resepteistä on hyötyä ihan muulloinkin talvisesongin aikana.

Juhlatalon pihamaalla kukki vielä sitkeä orvokki, jouluorvokki! 

Joulupöydän kunkku-kyselyn kiistaton voittaja oli kinkku, joka keräsi 62% äänistä. Meillä jouluaaton päätähti oli poro, jonka kastikkeet esittelen teille tuonnempana. Hanhipaistia ei muuten aikonut syödä kukaan, taidankin ottaa siitä itselleni ensi vuoden jouluhaasteen!

Jouluisten kukkakuvien sekaan on pakko laittaa edes yksi resepti: Linnunmaksamousse, arkisemmin broilerinmaksamousse, joka sopii mitä mainioimmin myös Vuodenvaihteen samppanjakilistelyn suolapalaksi. Ohje löytyi vuoden viimeisimmästä Viini-lehdestä.



Linnunmaksamousse
10:lle

1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
300 g broilerinmaksaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1/2 dl konjakkia tai brandya
3-4 rkl tuoretta timjamia
2 dl juohukermaa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulit. Lisää maksat pannuun ja paista kypäsksi, noin 5 minuuttia.Mausta seos suolalla ja pippurilla ja kaada sekaan alkoholi. Anna hautua muutama minuutti.Hienonna timjami ja lisää pannuun. Anna seoksen hieman haalentua.

Kaada seos blenderiin tai yleiskoneeseen. Vaahdota kerma kevyesti ja lisää koneeseen. Jauha seos hienoksi. Anna viilentyä ja tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua, maut tasoittuvat.

Sivele maksamoussea patonkiviipaleille tai jos haluat fiinistellä niin pursottele. Korista halutessasi timjamin oksalla ja tuoreella viikunaviipaleella. Tarjoa kylmän kuohuvan kera.


Savolainen jouluyrttitarha...