perjantaina, joulukuuta 30, 2011

Epäpyhä Vitello Tonnato


Joulupöydän uudisherkkuja edusti tänä vuonna italialainen klassikko, Vitello tonnato. Klassikon toteutus oli kyllä aika epäpyhä, kala-allergian ja vasikan puutteen takia. Medän jouluversio vitellosta oli kalkkuna ja kastikkeeseen ei tullut lainkaan tonnikalaa.  Mutta mitäs siitä, tämän suosio oli suur!

Vitello tonnoton toteutus oli jäänyt takaraivoon Kokit ja Potit-blogista. Mainio versio, joka sopii loistavasti myös uuden vuoden pippaloihin. Tai vappubrunssille.Tai mihin vain buffet-pöytään suolaisen puolen tarjottavaksi. Varaa tätä reilusti, menekki on taattu.

Vitello tonnoton eli kalaton versio klassikosta

alkuruokana 4:lle

250g paahtopaistia tai kalkkunaa (originaali versio tehdään vasikasta)
ruukullinen rucolaa
parmesanjuustoa
kapriksia

Kastike:
reilu 3 rkl laadukasta majoneesia
reilu 3 rkl ranskankermaa tai smetanaa
2 tl ketsuppia
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 - 1 1/2 rkl sitruunamehua
2 - 5 tippaa Tabascoa (punainen originaali)
1 dl parmesanjuustoa raasteena
suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria

Tee ensin kastike. Jos teet majoneesin itse, aloita siitä. Majoneesin  voi hyvin valmistaa jo vaikka edellisenä päivänä. Ks. ohje tästä.

Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kulhoon ja sekoita. Laita suolaa vasta parmesanin jälkeen, jotta kastikkeesta ei tule liian suolaista. Tarkista maku ja säädä suolaa, sokeria, happoa tai tabascoa makusi mukaan.

Asettele ohuiksi leikatut paistiviipaleett lautaselle. Valuta lihojen päälle reilulla kädellä kastiketta. Vuole päälle parmesanista lastuja ja laita myös kapriksia makusi mukaan. Rucolan voi laittaa joko annoksen reunoille tai päälle.

P.S. Ja jos haluat tehdä kalaversion, niin tässä yksi vaihtoehto.