keskiviikkona, joulukuuta 07, 2011

Isänmaallinen jälkiruoka: Mustikkakukko aka Rättänä


Voisiko isänmaallisempaa jälkkäriä ollakaan, kuin rukiinen mustikkakukko? Kun mukaan lisää vielä valkoisen vaniljakastikkeen, niin johan on sinistä ja valkoista sekä niin suomalaisia makuja. Ehkä, mutta meille tämä kelpasi mainiosti Itsenäisyyspäivän dinnerin jälkkärinä. Oikeastaan vähän ihmeteltiinkin, että miksei tätä tule tehtyä useammin?

Mustikkakukko

noin 10:lle

250 g voita
1 dl sokeria
4 dl ruisjauhoja
1 dl spelttijaihoja
1 tl leivinjauhetta

1,25-1,5 L mustikoita
1,5 rkl perunajauhoja
1,5 dl sokeria

Sekoita pehmennyt voi ja sokeri, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Jos käytät isoa, korkeareaunaista piirasvuokaa niin painele noin 2/3 osaa taikinasta pohjalle ja reunoille.
Jos käytät pieniä annosvuokia, niin tällä taikinamäärällä teet noin 10 pientä jälkkärikipollista. Pienten vuokien pohjat saa askarreltua ihan ilman kaulitsemistakin. Varo tekemästä pohjista liian paksuja. Pienet Vuoat kannattaa voidella ennen taikinan levittämistä!

Sekoita mustikoihin perunajauhot ja annostele ne pohjan tai pohjien päälle. Ripottele sokeri mustikoiden päällle. Pakastemustikat sopivat tähän mainiosti, mutta käyttä marjat jäisinä, niin pääset huomattavasti helpommalla.

Kaulitse kelmun päällä lopusta taikinasta kukolle kansi. Jos käytät pieniä annosvuokia, niin kannet pystyy askartelemaan ihan käsinkin. Kelmun käyttäminen ison kannen kanssa jeesaa taikinan käsittelyssä ja siirtelyssä.

Painele reunat yhteen ja nipistä tarvittaessa ylimääräiset taikinat reunoilta pois. Paista kukkoa 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Kukko saa muhia tunninkin,  mutta jos pinta uhkaa kärähtää niin käytä suojana leivinpaperia.

Tarjoa haalean lämpimänä paksun vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Inspiraatiota, mittasuhteita ja ohjeistusta haettu Terhiltä ja Hannelelta.