tiistaina, marraskuuta 15, 2011

Väriterapiaa: Himatabasco


Tänä syksynä olen sumeilematta hyödyntäny Kokkipottilan chilireseptien varastoa. Onneksi jollain oli kasa reseptejä, kun meillä oli lähinnä vaan tuota satoa, ei niinkän ideoita mihin ne kaikki chilit voi tunkea, paitsi kuivuriin.

Tämä ihanan värinen "himatabasco" syntyi Hannelen esimerkkiä noudattaen. Ja jollei tämä väriterapia auta edes hitusen kaamossynkkyyteen, niin johan on kumma.

Tabascotyylinen chilikastike

n. 250g chilejä
n. 2 1/2 dl etikkaa (käytin väkiviinaetikkaa (10%), jota laimensin vedellä noin 1:1, valkoviinietikka sopii varmasti myös hyvin)
1 tl suolaa

Etsi chilinkäsittelyyn sopivat hanskat. Kannattaa käyttää, todella. Tällaisen chilimäärän käsitteleminen tuntuu silmissä ja nenässä asti. Poista chileistä kannat, siemenet ja siemenkiinnikkeet. Silppua hedelmäliha pieneksi.

Mittaa kattilaan etikka (tai etikan ja veden sekoitus) ja suola. Lisää chilisilppu. Keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Anna jäähtyä.

Kaada seos blenderiin ja aja tasaiseksi kastikkeeksi (tai tee sama sauvasekoittimella). Kaada kastike puhtaaseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin kahdeksi viikoksi.

Siivilöi kastike ja säädä makua ja olomuotoa tarvittaessa etikalla.

Hannelen esimerkin mukaisesti minäkin laitoin kastikkeen jääkaappiin pariksi viikoksi ässehtimään. En ymmärrä, miksi, mutta kai siinä maut jotenkin sitten tasoittuu ja asettuu. Ohjeen mukaisesti siivilöin soosin kahden viikon kuluttua. Tuli selvästi tasaisempaa ja ohuempaa kastiketta. Toistaiseksi etikkataso oli minulle riittävä, en lisännyt mitään.

Oikeassa, aidossa tabascpssa käytetään kuulema saman nimistä chililajiketta. Että siinä mielssä tämä soosi ei ole tabascoa nähnytkään. Mutta tämähän onkin "himatabasco".

Ihan alkuperäinen resepti on täältä.