keskiviikkona, marraskuuta 16, 2011

Omppuohjetta Affenanmaalta (Omenakiusaus)


Michael Björklundin ja Kenneth Narsin uutukainen Lähiruokaa-kirja on päässyt esiin jo muutamissa ruokablogissa. Ja hauskasti molemmissa on postattu sama resepti. Pakkohan sitä oli kokeilla itsekin.

Kirja on muuten omakustanne. Ja jotenkin todella sympaattisen oloinen. Tai sitten se on vaan Micke, joka on niin sympaattisen oloinen ja kirja siinä samalla myös. Pakkohan tällainen olisi melkein saada omaankin hyllyyn.

Micken respetit ovat yleensä olleet aika simppeleitä, selkeitä makuja, mutta aina jotain pientä jujua matkassa. Tämä omenakiusaus ei ole ihan tavallinen kaura-omenapaistos, koska taikinaa laitetaan omenoiden allekin. Ja päällisen kruuna tuo siirapin lorottelu. Maku oli ihanan karamellinen. Menee selkeästi mun omppujälkkärilistalla TOP 3:seen!

Micken kaurainen omenakiusaus
jälkiruaoksi 6:lle

5-6 omenaa (koosta riippuen)
1 rkl kanelia
1 dl sokeria (50% tavallinen ja 50% muscovado)
150 g voita
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl siirappia

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Kuori omenat, jos jaksat. Poista siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi. Sekoita lohkojen joukkoon kaneli ja puolet sokerista.

Sekoita toisessa kulhossa huoneenlämpöinen voi, jauhot, leivinjauhe ja kaurahiutaleet sekä loppu sokeri tasaiseksi taikinaksi.

Painele puolet taikinasta uunivuuan pohjalle. Voitelu ei ole välttämätöntä, mutta ainakin lasivuuassa pieni öljysipaus ei tehnyt pahaa. Levitä päälle kaneli-sokeriset omenalohkot ja niiden pinnalle loppu taikina nokareina.

Valuta lopuksi siirappi norona kaiken ylle ja kypsennä kunnes paistos on kullanruskea. tähän menee noin 20 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön kera.