sunnuntaina, marraskuuta 13, 2011

Tuulahdus lämpöä - mausteinen curry


Näistä nykyajan hienoista teknisistä vempeleistä ja netin suunnattomasta reseptiaarrearkusta huolimatta, minulle on edelleen kätköissäni nivaska lehdistä leikeltyjä reseptejä.

Kyseisestä kasasta valikoitui Olivia-lehdestä leikelty resepti vuoden 2010 alkupuolelta. Kyseisessä aviisissa ilmestyi tuolloin (Ehkä ilmestyy edelleenkin?) "täydellinen ohje"-juttusarja, josta olen ennenkin pominut muutamia helmiä.

Tällä kertaa tuon paperikasan pläräilyn seuraksena tehtiin lämmittävää curryä, johon pro-vinkkejä on antanut kovin mediaseksikäs Tomi Björck, trendikkäiden Farang ja Gaijin- ravintoloiden omistaja ja keittiömestari.

Nice to know-osaston infona voidaan mainita, että intialaiset itse eivät kuulemma kutsu näitä kastikeruokiaan curryiksi vaan nimitys on ihan brittiläisten siirtomaaherrojen kehittelemä. Tamilinkielen sana karil tai kari tarkoittaa kastiketta.

Curry on ihanan lämmittävä ruoka syyspimeälle ja vie ajatukset jonnekin paljon lämpimämpään. Soppakellari osallstuukin tällä ruualla kuukauden ruokahaasteeseen, jossa kisaillaan Kuinaarimurulassa Comfort food-teemalla. Lempeän lämmittävä curryhän on selvästi lohturuokaa.

Tiikerirapuja Curryssa
4:lle

1 iso sipuli
1 valkosipulin kynttä
rypsiöljyä paistamiseen
1 rkl raastettua inkivääriä
3 vihreää chiliä
1/2 tl juustokuminan siemeniä
1 tk korianterin siemeniä
1/2 tl curryjauhetta
1/2 tl chilijauhetta (huomioi tulisuus!)
1 tl jauhettua kurkumaa
1 rkl tomaattipyrettä
500 g tomaatteja
1-1,5 tl suolaa
2 tl sokeria
2 dl kookoskermaa

250 g raakoja, kuorittuja tiikeriravun pyrstöjä / kanaa / kotijuustoa / tofua

Pinnalle: hienonnettua tuoretta korianteria

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Halkaise chilit, poista siement ja hienonna ne. Muista varovaisuus chilin käsittelyssä, käytä hanskoja.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja sipulit, valkosipulit, inkivääri ja chili. Paista viitisen minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmentyneet. Älä anna ruskistua.

Hienonna morttelissa jeeran ja korianterin siemenet. Lisää ne pannulle, samoin curryjauhe, chilijauhe, kurkuma ja tomaattipyree.
Jatka paistamista vielä viitisen minuuttia. Mausteet kannattaa mitata valmiiksi yhteen kippoon, josta ne saa helposti kipattua pannulle samaan aikaan.

Kuutioi tomaatit ja lisää ne pannulle. Paista pari minuuttia, kunnes seos kiehahtaa. Mausta suolalla ja sokerilla.

Lisää pannulle kookoskerma. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla 20-25 minuuttia välillä sekoittaen. Jos kastike uhkaa kuivua, lisää hieman vettä. Maista kasitke vielä ja säädä suolalla ja sokerilla tarvittaessa. Soseuta kastike sauvasekoittimella, jos haluat.

Lisää kastikkeen joukkoon sulatetut tiikeriravun pyrstöt. Meillä käytettiin tällä kertaa paistettua kanaa. Yhtä hyvin voi käyttää myös kotijuustokuutioita, tofua tai linssejä.

Anna kypsyä vielä 5-8 minuuttia. Ripottele pinnalle runsaasti tuoretta korianteria. Jos vihaat (edelleen) tuoretta korianteria niin korvaa se vaikka persiljalla.

Tarjoile curry naanleivän ja riisin kera. Meillä kokeiltiin tällä kertaa myös kukkakaaliriisiä. Siitä lisää joskus toiste.

PRO-VINKIT:

* Kokonaisia mausteita voi liottaa muutaman minuutin vedessä, Kosteista mausteista irtoaa paremmin makua
* Käytä tuoreita raaka-aineita, kuivatut mausteet lähinnä tukevat makumaailmaa
* Puolet rypsiöljystä voi korvata kookosöljyllä
* Älä lisää nesteeksi pelkää vetta vaan käytä liemiä (äyriäis, kasvis tms.) tai kookoskermaa. Lisää neste vähitellen niin saat sopivan sakean rakenteen.
* Jos tomaatit ovat kovin vetisiä, ne vetistävät myös curryn. Halkaise tomaatit ja purista ylimääräiset nesteet kuin sitruunasta.
* Jos maku tuntuu liian tuliselta niin lisää suolaa ja sokeria. Kooskokerman maku pehementää tulisuutta, mutta laimentaa mysö samalla muiden mausteiden makuja.