tiistaina, marraskuuta 08, 2011

Omenakakkua ja kauratoskaa


Halusin viikonloppuna omenakakkua kauratoskalla. En ehtinyt itse sitä leipoa, joten valjastin Miespuolisen leipomispuuhiin. Hän kun on muutenkin meillä enemmän leipojaluonne.

Miespuolinen ei kestä minun tapaani soveltaa ja säätää reseptien kanssa, niinpä etsin hänelle valmiiksi hyvän kuuloiset reseptit, joita noudattaa tarkasti. Kiitos siis Anissette-kokkaa blogille kakkureseptistä, kauratoska tuunattiin päälle ja perusohje napattiin ihan Kotikokki-sivustolta.

Ohjeita ei suuremmin sovellettu, mitä nyt vähän sokereita säädettiin. Mutta pieniä kommentteja kirjoitin muistiin, koska minähän rakastan säätämistä. Ja kardemummaa.

Kuvasta tuli aika kamala. Syksy on saapunut - ja luonnonvalo on vähissä.


Kauratoskalla päällystetty kardemummainen omenakakku


4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
75 g voita
2 dl maitoa

Päälle:
3 omenaa
1 rkl sokeria tai maun mukaan vähän enemmänkin
1 tl kanelia

Kauratoska:
75 g voita
½ dl sokeria (50% muscovado, 50% ruskea ruokosokeri)
3 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää voi ja nypi sekaisin. Älä hämmenny, vaikka taikina on tässä vaiheessa aika "pulverimaista". Nesteen lisääminen korjaa tilanteen, joten lisää seuraavaksi se. Taikina jää aika löysäksi.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan, kokoluokkaa 24 cm tai hieman suurempi.

Kuori omenat (kotimaisia ei tarvitse välttämättä kuoria) ja leikkaa ne lohkoiksi. Asettele taikinan päälle, ripsauta päälle sokeria ja kanelia.

Paista toiseksi alimmalla ritilällä 200 C asteessa noin 30-40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä 30 min kohdalla esim. tulitikulla. Anna kakun jäähtyä hetken vuoassaan.

Tarjoile lämpimänä jonkin vaniljatuotteen kera!

Notes: kardemummaa kannattaa laittaa enemmän ja omenoita ehkä vielä yksi lisää, varsinkin jos ovat kovin pieniä.

Paistovaiheessa kannattaa olla tarkkana, ettei kakku kuivu ja toska kärähdä. Sokerin voi vaihtaa myös kakun osalta tummempaan esim. muscvadoon.