maanantaina, syyskuuta 26, 2011

Suppilovahveropiiraan uudet vaatteet


Tuoreehkon Viini-lehden sivuilta osui silmiin kiinnostava suppispiiraan ohje, jota kaikeksi onneksi pääsin maistelemaan kylässä. Resepti on virkistävän erilainen omenan, inkiväärin ja yrttien maustaessa sienet. Piiras katosi koleana syysiltana vuuasta käsittämättömän nopeasti ja huuhtaistiin alas punaviinin kera.

Ohje on alunperin Krista Niiniharjun kynästä, hänelle kiitos mainiosta uudesta reseptistä perinteisten sienipiirasohjeiden joukkoon!

Omenoilla ja yrteillä maustettu suppilovahveropiiras
12:lle

Pohja:
100 g huoneenlämpöistä voita
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Tai laiskan emännän valinta Sunnuntain pakastetaikina suolaisen piiraan pohja.

Täyte:
200 g tuoreita suppilovahveroita
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
2 (salotti)sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 (kotimaista) omenaa
1 tl tuoretta raastettua inkivääriä
1/6 tl jauhettua muskottipähkinää
2 tl tuoretta hienonnettua rosmariinia
1/4 tl rouhittua mustapippuria
noin 1 tl suolaa

Muna-kermaseos:
1 muna
1 dl kuohu-/ruokakermaa (myös kaurakermalla onnistuu)
1/2 dl basilikan lehtiä hienonnettuna
100 g raastettua parmesaania

Pinnalle:
1 dl basilikan lehtiä

Nypi pohjan rasva, jauhot ja suola tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon vesi nopeasti sekoittaen. Painele taikina voidellun vuoan (22 cm) pohjalle ja reunoille. Vuoraa alumiinifoliolla reunoja myöden ja täytä esimerkiksi kuivatuilla herneillä. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasossa. Pistele pohja haarukalla ja paista vielä muutama minuutti.

Laiskat emännät meni ihan tuolla Sunnuntain versiolla ja hyvä tuli!

Puhdista sienet ja hienonna suurimpia. Haihduta niistä neste kuivalla kuumalla pannulla. Lisää rasvat ja paista sieniä muutama minuutti. Kuori sipulit ja omenat. Hienonna sipulit ja kuutioi omenat, lisää sienten joukkoon. Jatka paistamista noin 5 minuuttia, kunnes ainekset pehmenevät. Mausta ja sekoita.

Levitä sienitäyte pohjalle. Sekoita muna-kerman ainekset keskenään ja kaada täytteen päälle. Levitä pinnalle vielä basilikan lehtiä.

Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes täyte on kiinteä ja saanut hieman väriä.