tiistaina, elokuuta 02, 2011

Vaniljainen kirsikkahillo


Sain muutama kesä sitten syntymäpäivälahjaksi kirsikkapuun, siis kolmekymppislahjaksi, aika monta kesää sitten… Pieni puu istutettiin kesäparatiisin puutarhaan ja olemme jo muutaman kerran keränneet siitä pienen sadon. Mennä keväänä puu kukki valkoisen pilven tavoin ja nyt saimmekin kerätä upean hapankirsikkasadon. Hapankirsikka ei ole mikään syömämarja, vaikka kuinka olenkin happaman ystävä. Mutta siitä tulee upeita hilloja ja varmaan se taipuisi myös makoisaksi mehuksi.

Hapankirsikan kohdalla taitaa olla vähän sama juttu kuin härkäpavunkin. Saatavuus on lähinnä omasta puutarhasta tai jos tunnet jonkun, jolla on kirsikkapuita. Toreilta ja kaupoista on aika turha etsiä. Ainakin toistaiseksi. Olen mieluusti tässä asiassa väärässä, oikaiskaa, jos näin on!

Vaniljainen kirsikkahillo

Reilu 4 kg hapankirsikoita
2 kg hillosokeria
2 vaniljatankoa
kourallinen kirsikan kiviä murskattuina

Huuhdo kirsikat ja poista niistä kivet. Voit käyttää apuvälineenä erityistä kirsikankivenpoistajaa tai hoitaa homman ihan vaan sormin repimällä. Molemmilla tavoilla onnistuu. Tämä on sottaista puuhaa, tee mieluiten ulkona ja suojaa alustat ja itsesi hyvin. Murskaa noin kourallinen kirsikan kiviä morttelissa ja laita ne pieneen sideharsonyssäkkään tai teekuulaan. Kirsikankivistä saa pientä karvasmantelimaista makutwistiä hilloon.

Laita kirsikat, halkaistut vaniljatangot ja murskatut kirsikankivet (nyssäkässään) isoon kattilaan. Kuumenna ja keitä noin 10-15 minuuttia. Jos kirsikat ovat kovin kuivia ja niistä ei irtoa mehua, voit lisätä kattilaan 0,5-1dl vettä. Meillä kirsikat olivat todella mehukkaita, joten veden lisääminen olisi ollut ihan turhaa. Sekoita hillosokeri vähitellen joukkoon. Kiehauta ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kuori päältä mahdollinen vaahto.

Siirrä kattila sivuun liedeltä ja jäähdyttele noin puolisen tuntia. Tämän jälkeen kirsikoiden ei pitäisi enää nousta pintaan, mutta meillä ne kyllä olivat aika sinnikkäitä pompuloita. Kaivele vaniljatangot pois.

Tölkitä hillo puhtaisiin kuumiin tölkkeihin ja sulje heti. Tölkit saa täyttää hyvinkin täyteen niin ei jää turhaa happitilaa bakteerikasvulle. Vaikka hillo vaikuttaisi tässä vaiheessa aika liemevältä, niin ei huolta: se hyytyy noin vuorokaudessa. Ja muuten, huuhtaisin meidän purkit atamonilla vielä ennen kuin tölkitystä. Katso toiminta- ja annostusohje atamonpurkin kyljestä.