keskiviikkona, elokuuta 03, 2011

Gluteenittomat mustikka-valkosuklaamuffinssit


Olen tainnut joskus täällä bloginkin puolella hymistellä (toki kaikella rakkaudella ja itsekin joukkoon kuuluvana) aiheesta perheeni tai oikeastaan sukuni ruokarajoitteet. Nykyisin meillä alkaa olla vaivaa ihan joka lähtöön: maidotonta, gluteenitonta, lihatonta, ruoka-aineallergiaa vaikka ja mille raaka-aineelle. Yhteisten menujen suunnittelemine on toisinaan melkoista säätämistä. Ja välillä jokaisella on mukanaan omat nyssäkät ja pussukat, mutta aina ovat kaikki saaneet jotain ruokaa.

Gluteeniton leivonta ei varsinaisesti kuulu omaan ydinosaamiseeni, tavallistenkin jauhojen sumplaaminen kanssa on useimmiten ihan tarpeeksi haasteellista. Niinpä siis ilahduin kovasti, kun löysin tämän Provena Sunnuntai gluteiinittoman muffinssimixin lähikauppamme hyllystä. Kesäparatiisin leivontasessioissa kun tulee helpommin oikaistua kuin normaalissa kotileivonnassa. Tiskin määrää yrittää minimoida, tiskaaminen kuin alkaa aina veden lämmittämisella padassa. Ja kuka sitä kesähelteellä muutenkaan jaksaa sisällä kökkiä ja taikinoita väsäillä. Mutta toki valmispussileivonnassakin pitää tuunata!

Gluteenittomat valkosuklaa-mustikkamuffissit


1 pss Provena Sunnuntai gluteeniton vaniljamuffinssi-aineksia
Vettä tai maitoa
Rasvaa eli öljyä tai voisulaa
Reilu 50g valkoista suklaata rouhittuna
Noin 2 dl tuoreita mustikoita
Koristeeksi kurkkuyrtin ja ruiskaunokin kukkia

Toimi pussin ohjeen mukaan eli sekoita jauhoseokseen ensin neste ja rasva, määrät ovat pussukan ohjeessa. Vähensimme tosin nesteen määrää hieman, koska mustikoista irtoaa jonkin verran nestettä ja valkosuklaakin muuttaa vähän taikinan koostumusta. Täytä muffinssivuuat taikinalla ja paista ohjeen mukaan.

Jäähdytä muffinssit paistamisen jälkeen kunnolla. Jos jaksat niin tee päälle joku ihana tahma tomusokerista, tuorejuustosta ja vaniljasta. Tai koristele ihan vaan kukkasilla, niin kuin minä tein. Nämä muuten maistuivat mehukkaammilta vasta seuraavana päivänä, vietettyään yön jääkaapissa.

Ja kunhan käyttää maidotonta rasvaa (öljy tai maidoton margariini) ja nesteenä vettä, mehua tai vaikka kookos- tai kauramaitoa niin tadaa, muffinssit ovat maidottomat. Ja suklaahan pitää silloin vaihtaa maidottomaan tai heivata kokonaan.


HS.fi:ssä oli muuten hilpeä kirjoitus aiheesta nykyihmisen ruokarajoitteet. Itse oikeasti ruokarajoitteisena enkä vain sihteeriallergisena en aina oikein jaksa tajuta, saatika osoittaa ymmrtämystä, jos joku ehdoin tahdoin haluaa tehdä omasta ja muiden elämästä kovin vaikeaa. Terveys on totta kai tärkeintä, mutta sihteeriallergiset ja muut kranttuiljat voisivat kasvaa aikuisiksi. Tai minulla vain rajoittunut mieli...