torstaina, heinäkuuta 28, 2011

Keltaiset kaunokaiset: Parmesaanilla höystetty kantarellipaistos


Kantarelli- ja tattisesonki aloitettiin tänä kesänä mukavan ajoissa, viime viikolla! Ensimmäiset keltaiset kaunokaiset löytyivät Keski-Suomesta, herkkutatteja taas täältä Lounais-Hämeestä. Ja löytyi täältä niitä rellejäkin.

Kantarelleistä on ehditty tehdä jo perinteinen kermainen kastike, tatit menivät kuivuriin. Osa relleistä nautittiin paistoksena, koska kermat olivat unohtuneet kaupan hyllylle. Onnekas juttu, koska tästä tulikin ihan todella hyvää. Tarkkoja määriä ei oikein ole, tämä oli taas näitä kokeile ja maistele-tuotoksia.


Parmensanilla höystetty kantarellipaistos

2 kesäsipulia varsineen
(1/2 solo valkosipuli)
klöntti voita
noin 1 litra tuoreita kantarelleja putsattuina ja viipaloituina
loraus valkoviiniä
tuoretta timjamia
tuoretta lehtipersiljaa
suolaa ja pippuria
parmesaania lastuina

Silppua sipuli ja osa niiden vihreistä varsista. Paista sitten pannulla kantarelleista neste pois ja siirrä ne hetkeksi sivuun. Laita pannulle kunnon kimpale voita ja kuullota siinä sipulit raukeiksi. Laita sienet takaisin pannulle. Paistele hetki. Lisää loraus valkoviiniä ja anna sen haihtua. Mausta tuoreella timjamilla ja silputulla persiljalla, rouhaise mustapippuria myllystä ja hipaus suolaa. Ropsauta mukaan parmesaanilastut ja tarjoile. Sopii oivasti grillatun lihan tai kalan seuraan.

NB: Valkosipuli on valinnainen, joissain tapauksissa se peittää kanttarellien makua, joskus se on kuitenkin ihan paikallaan. Makuasia.