perjantaina, heinäkuuta 08, 2011

Tahmean makea raparperipiiras



Loma! Tänään se alkoi!

Loman kunniaksi grillattiin jo eilen ja myöskin tänään. Eilen namiteltiin raparperipiirakka jälkkäriksi, johon sain inspiraation Siskot kokkaa Nelleltä. Ihanan makeaa, kirpsakkaa ja tahmeaa. Pikkuinen kummipoika söi tätä ihan käytännössäkin kaksin käsin. Ja sekös lämmitti kummitädin mieltä. :) Kummipojan isoveli on erikoistunut juustoihin, häntä ei tällainen kirpeän makea piiras innostanut. Juustoista pitäminen on myös erinomainen piirre nuoressa miehessä!

Tässä Nellen ohje, en muutellut juurikaan mitään ja muutenkin toimin ohjeiden mukaan, kerrankin. Tosin, korkealaitaisesta vuoasta huolimatta päällinen hieman kuohui uunin pohjalle. Mutta mitäs tuosta. Piiras oli ihanan helppo ja nopea toteuttaa, lopputulos nautinnollinen

Syntisen makeaa ja tahmaista raparperipiirakkaa Nellen tapaan
(1 pienehkö piirakka n. 23x30 cm vuoka, tai pienehkö pyöreä piirasvuoka.
Huom! kannattaa ottaa korkeareunaisempi malli)

Pohja:
75g voita
1,5 dl sokeria (meillä 1dl raakarukosokeria, 0,5dl tavallista kidesokeria)
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Täyte:
4 normaalikokoista raparperin vartta pilkottuna (saa olla reilusti raparperia)
1 prk kondensoitua maitoa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita jauho ja leivinjauhe keskenään ja sekoita jauhot ja maito taikinaan vuorotellen, koko ajan sekoittaen.

Tasoita taikina voideltuun ja jauhotettuun piirasvuokaan pohjalle (n. reilu sentti, puolentoista kerros). Ripottele päälle raparperin palat ja valuta pinnalle kondensoitu maito. Korkeareunaisempi vuoka on parempi, ettei maito pääse kuohumaan reunan yli. Tai jos korkeaa reunaa ei ole, vuoka kannattaa laittaa uunipellille.

Paista 200 asteessa 30-35 min tai kunnes piiras on kauniisti pinnastaan ruskettunut ja keskeltä kypsää. Tarjoile vaniljajätskin kanssa tai nauti ihan vaan sellaisenaan.

Maidottoman version tästä voisi tehdä korvaamalla voi maidottomalla margariinilla, maito kaura,- tai soijamaidolla ja kondensoitu maito kookoskinuskilla.

Ja nyt me lomaillaan, pientä radiohiljaisuutta saattaa siis ilmetä.