torstaina, heinäkuuta 07, 2011

Hellekeitto: MansikkagazpachoViime viikonlopun helteillä silmään sattui Iltasanomista Ruokalan mansikkagazpachon ohje. Unohdin tietysti lehden maalle ja viikolla sitten yritinkin parhaani mukaan muistella, että mitäs siihen sitten tulikaan. Netistä reseptiä ei vielä löytynyt.

Intouduin kokeilemaan omaa viritystä mansikoita pakastaessani. Siitä 12 kilosta riitti ihan iloisesti yhdet keittomarjatkin! Melko hyvin muistin ohjeen linjat ja tänään vielä sitten tarkistelin, kun sain alkuperäisreseptinkin s-postiini. Näin se siis meillä meni ja ihan mainio, kauniin punainen hellepäivän virkistäjä siitä tulikin!

Mansikkagazpacho
(reilu 2 hengen annos)

250g kypsiä kirsikkatomaatteja
1/2 kurkku
1/2 paprika
1 iso kesäsipuli ja pätkä sen vartta
1/4 solo valkosipulia
250g mansikoita perattuna
1/4 tl sambal oelek-chilitahnaa (tai vastaavasti tuoretta chiliä)
valkoista balsamicoa (tummakin käy hyvin)
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
tuoretta basilikaa ja silopersiljaa tupsut
(vesi)
(tabascoa)

Pese vihannekset, lohko ja soseuta ne tehosekoittimessa. Lisää sekaan mansikat ja jatka soseuttamista. Vaihtoehtoisesti tämän voi tehdä myös sauvasekoittimetlla.

Lisää mausteet ja anna koneen käydä niin kauan, että keitto on aivan sileää. Iltsikassa vinkattiin vielä, että keiton voi halutessaan siivilöidä, tulee taatusti ihanan samettista.

Jäähdytä keitto huolella jääkaapissa ja laita se vielä hetki ennen tarjoilua pakastimeen. Tarkista ja säädä maut tarvittaessa. Tarjoa viileänä esim. leipäkrutonkien kera.

Jos haluat keitosta juoksevampaa niin laimenna sitä vedellä tai tomaattimehulla.

Ja jos se perinteisempi, perusgazpacho kiinnostaa niin kurkkaahan täältä:

Soppakellarin gazpacho

Ankerias Vipusen gazpacho