tiistaina, heinäkuuta 05, 2011

Hölskyti hölskyti eli kesäkurkut


Sarjassamme kaikkein kesäisimmät maut voiton vie varmaan nuo edellisen postauksen metsämansikat. Mutta heti hyvänä kakkosen tulee nostalgiset hölskytyskurkut, ehdottomasti.

Hölskytyskurkut sopivat lisukkeeksi melkein mille tahansa kesäruualle. Tai eväsleivän päälle, burgerin väliin, nakkisämpylään, kokeile rohkeasti.

Tälle reseptille minun on aika mahdotonta antaa mitään määriä. Teen sen aina ihan summan mutikassa ja tunteella. Ja maistelen välillä.

Hölskytyskurkut

Avomaan kurkkuja
Väkiviinaetikkaa
Hyppysellinen suolaa
Reilu hyppysellinen sokeria
Tuoretta tilliä silputtuna
(vettä)

Pese ja kuori kurkut. Leikkaa ohuiksi siivuiksi. Laita kurkut kannelliseen purkkiin. Kannattaa valita sellainen purkki, jossa on pitävä kansi... Silppua tuoretta tilliä ja laita kurkkujen joukkoon. Loruata sekaan etikka ja lisää myös mausteet. Sulje kansi huolellisesti ja hölskytä reippaasti noin minuutin verran, näin kurkuista alkaa irrota nestettä. Tarjoa heti tai anna maustua tovi viileässä.

Vinksu: Jos tuntuu, että kurkuista ei irtoa tarpeeksi nestettä tai kurkut maistuvat muuten vaan turhan etikkaisilta niin lisää joukkoon liraus vettä.

Perinteisesti nämä on kuulemma valmistettu kahden lautasen välissä. Kuulostaa vähän turhan uskaliaalta metodilta meikäläisen keittiöön. Vähän sama kuin pastataikinaa tehdessä uskoisin reseptiä ja kumoaisin jauhotpöydälle ja lisäisin kananmunan sinne keskelle. Not. Koska siinä vaiheessa kananmuna taatusti valuu pöydälle. Ei, minä pysyttelen kurkkuhommissakin tuossa lasipurkissa. Siinä voi myös kätevästi säilyttää ylijääneet kurkut seuraavaan ateriaan asti. Vaikka ei näitä yleensä koskaan yli jää.

Kuvasta kiitos ja kumarrus iskälle. Oma kamera oli unohtunut kotiin.

P.S. Olisin halunnut hölskyttää myös retiisejä. Mutta mun retiisit olikin kasvaneet jo yli. Höh. Ehkä sitten seuraavasta satsista.