torstaina, kesäkuuta 02, 2011

Ruokablogimuodin mattimyöhäinen: Key Lime Pie


Vanheneminen on oiva syy leipoa kakkua. Näissä ruokamuotijutuissa olen usein vähän jälkijunassa, niin nytkin. Mutta onpahan ainakin repsetiehdokkaita, mitä vertailla.

Päädyin tekemään Key Lime Pien Annan ohjeella. Kerrankin noudatin reseptiä kaiken muun paitsi koristelemisen ja vuuan suhteen. Onnistui tosi hyvin ja snsi kerralla teen tämän oikeasti piirasvuokaan enkä irtopohjavuokaan. Onnistui irtopohjassakin, mutta mitä sitä sitten irrottelemaan ja siirtelemään kauheassa jännityksessä.

Pursotamisen tasosta en todellakaan ota vastaan palautetta. Kakkublogit on eri juttu. Pursottaminen ei todellakaan ole mun juttu! :)

Key lime pie eli limettipiiras

8-10:lle

Pohja:
3 1/2 dl murua digestive-kekseistä (jauha muruksi esimerkiksi monitoimikoneella)
1 dl sulatettua voita tai margariinia

Täyte:
5 keltuaista
1 tlk (400g) kondensoitua makeaa maitoa
1 dl limeteistä puristettua mehua (noin 3-4 limettiä)
1 rkl raastettua limetinkuorta

Koristeluun:
kuohukermaa, tomusokeria, limetti ohuina viipaleina tai ohuiksi suikaleiksi leikattu limetin kuori, mintun lehtiä

Valmista murupohja sekoittamalla ainekset keskenään. Painele vielä lämmin seos tiiviisti piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista uunin keskitasossa 150°C:ssa 10 minuuttia, anna vuoan jäähtyä ritilällä. Nosta uunin lämpö 175°C:een.

Vatkaa keltuaisia puhtaassa kuivassa kulhossa sähkövatkaimella, kunnes ne muuttuvat kuohkeammiksi ja sakeammiksi. Lisää tiivistemaito ja vatkaa edelleen, kunnes seos sakenee l. massan tilavuus kasvaa. Sen kyllä huomaa aika helposti.

Lisää limettimehu ja -kuoriraaste. Kaada seos piirasvuokaan. Kypsennä 10 minuuttia (uunin keskitasossa) ja jäähdytä ritilällä ja laita sitten viilennyt piiras jääkaapppiin.

Tarjoile piiras viileänä. Vatkaa halutessasi kerma ja tomusokeri vaahdoksi ja koristele piiras kermavaahdolla. Voit käyttää koristeluun myös limetinviipaleita tai -kuorisuikaleita. Meillä koristelut hoidettiin kermavaahdolla ja mintun lehdillä. Kermavaahto ei mielestäni ole mitenkään välttämätöntä, makuelämyksen suhteen siis. Minun makuuni tämä oli melkoisen imelää!

Huom. piiraasta saa helposti gluteenittoman, kun valitsee gluteenittomat digestivekeksit.