tiistaina, toukokuuta 31, 2011

Todella kuivaa asiaa samppanjasta


Taannoisella Ranskan reissulla tutustuin minulle uuteen samppanjatyyliin: Non Dosé, Zero Dosage tai Ultra Brut, tyylillä on varmaan vielä muitakin nimiä. Ideana hommassa on se, että samppanjan toisen käymisen ja sakan poiston jälkeen, ennen varsinaista korkittamista samppanjaan ei enää lisätä sokeria. Yleensähän tässä vaiheessa samppanjapulloa täydennetään liqueur d'expédition:lla, joka on siis perusviiniä ja sokeria. Samppanjataloillahan on tähän seokseen omat salaiset reseptinsä... Non Dosé- samppanja on niin rutikuivaa, että hampaissa melkein ritisee ja se todella nostattaa veden kielelle! Tämä tyyli myös vaatii samppanjalta paljon, pienellä sokerilisällä on helppo peittää kauneusvirheitä. Non Dosaén on pakko olla laadukasta ja puhdaspiirteistä!

Meille maistui saunajuomana puolikas pullo Champagne Tarlant:n Zeroa. Tätä olisi ollut saatavilla myös Rosé Zerona, harmi vain kun lentomatkailijalla on todela rajalliset kuljetusmahdollisuudet!

Tarlant:n Pinot Meunier tarhoja Oeuillyn kylässä.

Alkon perusvalikoimassa on saatavilla yhtä Non Doséta: Bonnaire Brut Grand Cru Blanc de Blancs Non Dosé. Samalla tuo on muuten samppanja, joka on valmistettu vain valkoisista rypäleistä, chardonnaysta eli blanc de blancs. Oma tyylinsä sekin. Tilausvalikoimassa on sitten tarjolla jo useampi "sokeriton", jos jaksaa vaivautua asialle jo vähän etukäteen.