lauantaina, kesäkuuta 18, 2011

Paistos vai crumble? Raparperi ♥ kookos
Mikä siinä onkin, että moni suomalainen ruuan nimi kuulostaa jotenkin laimealta. Kuten nyt vaikka paistos. Ei kovin jännittävää eikä todellakaan kovin herkullista. Kuten Jaanakin totesi tuolla Kulinaarimurulassa, crumble tai muru kuulostaa paljon houkuttelevammalta.

Ravintolassakin ruokalistaa lukiessa sanat juurikin herättävä ruokahalun. Houkuttelevat nimet ohjaavat valintoja ja toisinaan sitä sitten pettyy pahastikin lopputulokseen. Eksotiikka ja vieraat kielet eivät kuitenkaan ole mikään oikotie onneen. Musiikissakin englanniksi voi sanoittaa ihan mitä hölmöyksiä vain ja kuulija ei inahdakaan ankeasta lyriikasta. Toisin on suomen kielen kohdalla... Vieraskoreutta vai mitä lie.

Raparperi on tänä keväänä ollut jotenkin erityisen inspiroivaa ja siitä on tullut tehtyä kaikenlaista. Tällä kertaa Viini-lehden kesäextrasta loikkasi silmilleni herkullisen oloinen kookos-raparperipaistos. Oli ihan pakko kokeilla, kokeilkaa tekin! Ja kunnioituksesta alkuperäistä ohjetta kohtaan, en ala nyt muuttelemaan tätä miksikään mediaseksikkääksi crumbleksi.
Kookos on aina ollut minulle vähän haasteellinen maku. Bountyyn en pysyt vieläkään (Terkut vaan iskälle!), mutta kookosmaito, kerma ja kookoshiutaleetkin sopivat suuhun nykyisin hyvin.

Kookos-raparperipaistos ja jogurttikermavaahtoa

6-8 annosta

noin 6 raparperin vartta
1-2 rkl voita

Kuorrute:
75 g voita
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl kermaa

Tarjoiluun jogurttikermavaahtoa:

1 dl kuohukermaa
1/2 dl paksua turkkilaista jogurttia
1 rkl sokeria

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Pese, kuori ja pilko raparperit n. 1-2 cm paksuiksi paloiksi. Voitele soilla yksi iso piirakkavuoka tai kuusi pientä annosvuokaa.
Sekoita huoneenlämpöseen, pehmeään voihin kuorrutteen ainekset joko käsin tai puuhaaarukalla.

Levitä raparperit vuokaan. Jaa tasaiseksi sekoitettu kuorrutetaikina raparperipalojen päälle, kaikkien raparperipalojen ei tarvitse peittyä.

Paista paistosta uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Lisää kermavaahtoon jogurtti ja sekoita. Tarjoa kookos-raparperipaistos haaleana jogurttikermavaahdon kanssa.