sunnuntaina, kesäkuuta 12, 2011

DIY: Majoneesi


Kesä ja burgerit kuuluvat yhteen. Niin myös coleslaw!

Reseptejä kaalisalaattiin lienee yhtä paljon kuin kokkejakin. Itsekin tulee varioitua kesän aikana yhtä ja toista. Välillä mennään pelkällä öljykastikkeella, joskus käytetään kermaviiliä, toisinaan partaäijää. Ja aina välillä on pakko nakata mukaan aitoa majoneesia. Nyt siis päivän asiaan!

Kannattaa olla tarkkana, millaista majoneesia käyttää. Harmillista kyllä suurin osa kaupan tarjonnasta on aika kamalaa lisäainemoskaa. Paras valmismajoneesi, johon olen törmännyt, on ehdottomasti Pollenin luomumajoneesi, mutta se ei todellakaan kuulu jokamarketin valikoimaan. (Mm. Anton&Anton myy)

Jostain kumman syystä monella on mielikuva, että majoneesin tekeminen on jotekin kovin vaikeaa tai työlästä. Voin kertoa, että näin ei todellakaan asianlaita ole. Homma on niin helppoa, ettei oikeastaan enää koskaan kannata edes vilkasta sinne maikkarihyllylle päin. Ja ainekset ovat niin simppelit, että useimmiten löytyvät jääkaapista, vaikka siellä olisikin vain pelkkä valo.

Muutama pikku niksi vielä ennen varsinaista reseptiä:

Öljyksi kannataa valita joku suhteellisen neutraali vaihtoehto. Meillä käytetään yleensä rypsiöljyä, koska pähkinäöljyt eivät käy. Oliiviöljyä kannattaa laittaa max. 1/4 määrästä, koska se on niin voimakkaan makuista.

Ja muuten, itse olen käyttänyt huoneenlämpöisiä raaka-aineita, osassa ohjeissa aiheesta puhutaan ja osassa ei. En ole toistaiseksi kokeillut jääkaappikylmistä aineista tehdä, joten suosittelen noita huoneenlämpöisiä raaka-aineita, ihan vaan varmuuden vuoksi. Kertokaa ihmeessä, jos olette onnistuneet kylmilläkin!

Jos haluat kermaisempaa majoneesia niin lisää siihe 2 rkl kermaa. Mutta lisää kerma vasta etikan tai sitruunamehun lisäämisen jälkeen!

Valmista majoneesia voi maustaa ja muuntaa mielensä mukaan, se on monien kastikkeiden perusta. Simppelein versio taiaa olla Aioli, lisää vain valkosipualia ja se on siinä!

Oma perusohjeni on Michel Rouxin kastiekkirjasta

Majoneesi

2 keltuaista
1 rkl dijon-sinappia
2 1/2 dl maapähkinäöljyä (meillä rypsiöljyä)
1 rkl lämmintä valkoviinietikkaa tai 1 rkl kylmää sitruunamehua
suolaa
pippuria myllystä

Levitä astiapyyhe työpöydälle ja nosta kulho sen päälle. Näin kulho ei seilaa pitkin pöytää, kun vatkaat majoenesia.

Yhdistä pyöreäpohjaisessa kulhossa keltuaiset, sinappi, ripaus suolaa ja pippuri ja sekoita ainekset pallovatkaimella. Kaada öljy kulhoon hitaasti. Itse lisään sitä aina liraus kerrallaan, voit toki kokeilla myös kaataa hitaasti nauhana. Minä en vaan saa vatkattua samaan aikaan...

Kun kaikki öljy on kaadettu, vatkaa vielä voimakkaasti 30 sekuntia, jotta majoneesista tulee paksua ja tasaista. Lisää lämmin viinietikka tai kylmä sitruunamehu. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Tästä tulee aika reilu satsi, teen itse välillä puolikasta niin ei jää kahden hengen taloudessa jääkaappiin pilaantumaan. Raaka kananmunahan ei ikuisuuksia säily...