maanantaina, toukokuuta 16, 2011

Sesonkiherkku: Raparperi-keikauskakku


Datsalla, maaseudun rauhassa alkoivat olla raparperit viikonloppuna jo sillä mallilla, että niitä pääsi vähän harventelemaan. Nythän ne oikeastaan ovat ihan parhaimmillaan, nuo raparperit siis. Pakkohan niistä on jotain leipoa.

Jonnekin muistin nurkkiin oli jäänyt kummittelemaan ajatus raparperikeikauksesta. Tykkään tosi paljon omppukeikauksesta, joten päättelin että raparperikeikauksenkin on pakko olla vähintään yhtä hyvää. Eihän se muu auttanut kuin googleen... Meidän keikaus syntyi pääasiassa Nooran ohjeella, jonka perheessä tämä on muuttunut jo ihan perinneohjeeksi. Lisäksi konsultoin Mansikkamäkeä. Ja oma kädejälkikin piti reseptiin jättää: lisäsin taikinaan hieman kardemummaa.

Rumahan tämä kakku vähän tuppaa olemaan, mutta todella hyvää!

Raparperikeikauskakku

Raparperikerros:
50 g voita
5 dl raparperia
1 dl fariinisokeria
0,5 dl kidesokeria
0,5 dl tummaa muscovadosokeria

Taikina:
125 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja (1 dl spelttiä)
2 tl leivinjauhetta
reilu 1 tl kardemummaa
1 dl maitoa

Tarjoiluun:
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä

Paistaminen: 175 °C, noin 30–40 minuuttia.

Leivo kakku pyöreään ei-irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Irtopohjavuoka vuotaa aina hieman, joten vältä suosiolla uunin pesu valitsemalla kiinteäpohjainen vuoka. Myös syvemmänpuoleinen torttuvuoka toimii mainiosti.

Leikkaa leivinpaperista kakkuvuoan kokoinen pala vuoan pohjalle. Voitele vuoan reunat ja levitä 50 g voita sulatettuna vuoan pohjalle leivinpaperin päälle. Vinkiksi voin sulatukseen: Laita uuni lämpenemään ja aseta vuoka uuniin voinokareen kanssa. Anna nokareen sulaa tasaisesti vuoan pohjalle uunin lämmetessä. Ole kuitenkin tarkkana, jotta voi ei ehdi kärventyä! Tein kakun keraamiseen korkealaitaiseen piirasvuokaan, enkä jaksanut laittaa mitään leivinpaperia. Kakku irtosi kuitenkin ihan hyvin!

Kuori tarvittaessa raparperinvarret ja leikkaa ne noin sentin mittaisiksi paloiksi. Sekoita raparperinpalat ja fariinisokeri keskenään ja levitä seos vuoan pohjalle voisulan päälle.

Valmista kakkutaikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kanamunat yksitellen joukkoon hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Kaada taikina raparperikerroksen päälle vuokaan. Paista 175 °C:ssa 30–40 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kuin kumoat sen. Kumottuasi kakun poista varovasti leivinpaperi raparperikerroksen päältä. Tarjoa kakku haaleana vaahdotetun vaniljakastikkeen tai vaniljajätskin kanssa.

Omat säätämiset, ainahan niitä tulee: Vaihtelin vähän noita sokereita, alunperinhän se oli 2 dl pelkkää fariinia. Ja eihän meillä ollut perunajauhoja lainkaan, säädin sitten sekaan 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dlspelttiä. Mausteeksi taikinaan lisäsin runsaan teelusikallisen kardemummaa. Toimi mielestäni mainiosti!